«Εξακολουθώ κι αισιοδοξώ ότι θα φθάσουμε σε μία συμφωνία, κατά προτίμηση τον Φεβρουάριο», υποστήριξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης της επόμενης επταετίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Έντα Κένι, η χώρα της οποίας μόλις ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, τόνισε πως «το συμβούλιο του Νοεμβρίου δεν κατέληξε σε αποτυχία. Δεν είχαμε μια συμφωνία, πλην όμως διαπιστώθηκαν επαρκή σημεία σύγκλισης που μας επιτρέπουν να πούμε πως μία συμφωνία είναι πιθανή και θα επιμείνω σε αυτήν την ανάλυση».

Οι διαπραγματεύσεις τον Νοέμβριο για τον προϋπολογισμό των 27 στην επταετία 2014-20 αποδείχθηκαν άκαρπες, καθώς οι χώρες μέλη της ΕΕ διαφωνούν για το πού θα δοθεί προτεραιότητα: στις περικοπές, προκειμένου να αναχαιτισθεί η οικονομική κρίση, ή στις δαπάνες, για να αναθερμανθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, στις φτωχότερες περιοχές της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η Ιρλανδία υποστήριξε πως μία συμφωνία το ταχύτερο για το πολυετές σχέδιο προϋπολογισμού είναι υψίστης σημασίας για την εφαρμογή των άλλων κύριων στόχων που θα επιδιώξει στη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook