Η συνετή δημοσιονομική προσαρμογή σε συνδυασμό με τις οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν  είναι το μείγμα πολιτικής που θα χρειαστεί η ΕΕ για το 2013 αν θέλει να περάσει σε φάση ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, για να αυξηθούν τα ποσοστά της απασχόλησης αλλά και αυτά των παραγωγικών επενδύσεων.

Σε ομιλία του στο think tank European Policy Center (EPC) στις Βρυξέλλες με θέμα «Αναμορφώνοντας την Ευρώπη και Νικώντας την Κρίση», έκανε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε τονίζοντας ότι το το 2012 ήταν μεν χρονιά κρίσης στη διάρκεια της οποίας ωστόσο έγιναν σημαντικά βήματα προόδου και ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για την διασφάλιση της ενότητας και της σταθερότητας της Ευρωζώνης.

Για το 2013, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι παρόλο που διαφαίνεται βελτίωση του κλίματος, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει αδύναμη και οι μήνες που ακολουθούν είναι δύσκολοι. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι πρόσφατοι δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης δείχνουν σημάδια σταθερότητας και μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από την πλευρά των αγορών και τόνισε ότι εντός 2013 η Ευρώπη αναμένεται να επιστρέψει σταδιακά σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η ανάκαμψη θα γίνει αισθητή προς το τέλος του έτους.

Ο Επίτροπος εκτίμησε ότι για να ανακάμψει η ευρωζώνη θα πρέπει να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας. «Η ανάκαμψη είναι καθ\’ οδόν», είπε, αναφέροντας ως παράδειγμα την αύξηση των εξαγωγών στην Ιρλανδία και την Ισπανία, αλλά και την σταδιακή ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της περασμένης δεκαετίας στην Ελλάδα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι στην ανάκαμψη πρέπει να συμβάλουν και οι χώρες με πλεόνασμα, όπως η Γερμανία, η οποία θα πρέπει να ανοίξει την αγορά υπηρεσιών της και να αυξήσει τους μισθούς της.

Ο Ολι Ρεν αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να βρεθούν νέοι τρόποι προσέλκυσης «παραγωγικών» επενδύσεων, να δοθεί μεγαλύτερη πρόσβαση στις ΜΜΕ για χρηματοδότηση, να συνεχιστεί η εμβάθυνση της ΟΝΕ και κυρίως να συνεχιστεί ο δρόμος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για τα ιστορικά υψηλά επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ είπε «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί μια ολόκληρη γενιά».

Ερωτηθείς για την Κύπρο ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι η οριστικοποίηση του κυπριακού μνημονίου θα γίνει εν ευθέτω χρόνω. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Λευκωσία ήδη εφαρμόζει το προκαταρκτικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ευρωζώνη. Επέμεινε, ακόμη, στην ανάγκη εφαρμογής των νόμων που έχουν ψηφιστεί από την Κυπριακή Βουλή για το ξέπλυμα του χρήματος και τόνισε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις της Κύπρου στο χρηματοπιστωτικό τομέα θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook