Την διαβεβαίωση, ότι οι αγρότες θα εισπράξουν τις αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2011 μέσα στον χρόνο, δίνει ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Χρήστος Χατζηαντωνίου. Παράλληλα, ο ίδιος  ενημερώνει ότι η εξόφληση των παραγωγών για τις ζημιές του 2010 θα πραγματοποιηθεί έως τον ερχόμενο Μάρτιο, αφού ο οργανισμός «περιμένει» σχεδόν 78 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για τον λόγο αυτό.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «όσον αφορά στις ζημιές στην αγροτική παραγωγή οι οποίες έχουν γίνει σε επίπεδο χώρας το 2010 είναι της τάξεως περίπου των 115 εκατ. ευρώ. Μέχρι τώρα ο ΕΛΓΑ έχει πληρώσει 35 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι οι αποζημιώσεις αυτές ήταν τα “υπόλοιπα” του 2009. Άρα εκκρεμεί να αποδοθεί στον Οργανισμό όλη η εισφορά του 2010, η οποία είναι “γραμμένη” στον προϋπολογισμό και θα αποδοθεί στον ΕΛΓΑ».

Και προσθέτει: «Ειδικότερα, στον προϋπολογισμό είναι “γραμμένα” 77,5 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε αναμένεται να πληρωθούν σύντομα. Το ποσό αυτό, θα πρέπει να διευκρινίσουμε, δεν είναι χρήματα του κράτους αλλά χρήματα των αγροτών τα οποία μέσα από την διαδικασία των ΔΟΥ πάνε στο υπουργείο Οικονομικών. Με το ποσό αυτό θα καλύψουμε λοιπόν όλες τις ζημιές του 2010 και πρόκειται να έχουμε πληρώσει μέχρι και τον Μάρτιο του 2011».

Όσον αφορά στις ζημιές του 2011, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ τονίζει: «Οπότε μας μένει να δούμε τι θα γίνει με τις ζημιές του 2011. Οι εισφορές του 2011 θα αρχίσουν να μπαίνουν στα ταμεία του ΕΛΓΑ από τότε που θα ξεκινήσει να κάνει δήλωση καλλιέργειας ο αγρότης. Όταν λοιπόν ο αγρότης κάνει δήλωση καλλιέργειας θα μπορεί να καταβάλει άμεσα την εισφορά του ή να εκχωρήσει δικαίωμα στον ΕΛΓΑ να την παρακρατήσει από το ΦΠΑ, τα πετρέλαια ή την ενιαία ενίσχυση. Αυτό που θα συμβεί είναι, ότι ένα μικρό ποσοστό να πληρώσει εκείνη την ώρα και ένα μεγαλύτερο να εκχωρήσει δικαίωμα να πάρει τα χρήματα ο ΕΛΓΑ από τον ΦΠΑ ή την ενιαία ενίσχυση κ.α.».

Και καταλήγει: «Πότε λοιπόν έχουμε εισροές στους αγρότες; Έχουμε ΦΠΑ περίπου το Ιούνιο, πετρέλαία τον Αύγουστο και ενιαία ενίσχυση τον Οκτώβριο. Άρα λοιπόν όσες ζημίες γίνουν μέσα στο έτος, θα μπορέσουν να αποζημιωθούν μέσα στο 2011. Αν υπάρξουν ζημιές τώρα, τον Μάρτη ή τον Απρίλιο θα περιμένουμε τις πρώτες εισπράξεις μας περίπου το καλοκαίρι ώστε να ξεκινήσουμε τις άμεσες καταβολές».

Αγροτύπος