«Η κυβέρνηση [σ.σ. του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης] έχει κάνει τρομερά βήματα σε σχέση με τις μειονότητες», ανέφερε στη στήλη του που δημοσιεύτηκε σήμερα στην αγγλόφωνη Hürriyet Daily News --κι έμελλε να είναι η τελευταία πριν πεθάνει, νωρίτερα σήμερα το απόγευμα-- ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

«Δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν για σαράντα χρόνια τελείωσαν, ακίνητα επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο», έγραψε στο κείμενο που είναι αφιερωμένο στις εξελίξεις στο κουρδικό και στις εξελίξεις που αφορούν τη θεολογική σχολή της Χάλκης.

«Αυτό το τελευταίο θέμα [σ.σ. της επιστροφής στην Θεολογικής Σχολής της Χάλκης 190 εκταρίων δάσους που της ανήκαν] επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα βλέπει τώρα με εντελώς διαφορετική ματιά τα θέματα των μειονοτήτων», εκτίμησε.

«Αλλά» --επισήμανε-- «παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής. Η κυβέρνηση του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που ξεπέρασε τόσο μεγάλες δυσκολίες, δεν μπόρεσε ακόμα να ανοίξει τη Σχολή», επισήμανε.

«Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε κατά κάποιο τρόπο το θέμα της αμοιβαιότητας», σχολιάζει. «Όταν κάνουμε κάτι περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα ανταποδώσει τα ίσα. Όμως το θέμα της θεολογικής Σχολής αφορά μόνο την Τουρκία», καταλήγει.

Άλλες πηγές έχουν υποστηρίξει ότι η λειτουργία της θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα είναι δυνατή με την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος που επεξεργάζεται την εποχή αυτή η τουρκική εθνοσυνέλευση.


newsbeast.gr