Στα επίπεδα του 3,9% τοποθετεί την ύφεση στην Κύπρο το 2013 το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, έναντι προβλεπόμενης ύφεσης 2,4% το 2012.

Το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα προειδοποιεί ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα γύρω από αν και πότε θα συμφωνηθεί επισήμως το Μνημόνιο και ιδιαίτερα η αβεβαιότητα που αφορά στο χρηματοπιστωτικό τομέα και κατά συνέπεια στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη μείωση στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2013.

Επιπλέον, εκφράζει την άποψη ότι επείγει να δοθεί μήνυμα ετοιμότητας στις τοπικές και διεθνείς αγορές για λήψη μέτρων και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα διορθώσουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες και θα μειώσουν την αναποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα.

Οι αναλυτές του Κέντρου υπογραμμίζουν πως «τέτοιο μήνυμα δεν στέλλουν, για παράδειγμα, η άρνηση να μελετηθεί το ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων προσποιούμενοι ότι οι φόροι που πληρώνουν οι καταναλωτές των προϊόντων των ημικρατικών επιχειρήσεων είναι κέρδη».

Ακόμη, κάνουν λόγο για ολιγωρία στην εισαγωγή ενός ορθολογικού συστήματος φορολογίας ακίνητης περιουσίας, όταν προκύπτει ότι ο φόρος ακίνητης περιουσίας είναι ο λιγότερο ζημιογόνος οικονομικά και συχνά ο περισσότερο δίκαιος κοινωνικά τρόπος μεταφοράς χρημάτων από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα.

 

in.gr