Ο Garrett McNamara από τη Χαβάη, φέρεται να έχει κάνει παγκόσμιο ρεκόρ \”σερφαρίσματος\” στο μεγαλύτερο κύμα που έχει καταφέρει να \”καβαλήσει\” άνθρωπος μέχρι σήμερα.

Καθόλου παράδοξο, καθώς και το αμέσως προηγούμενο σχετικό ρεκόρ, ήταν δικό του.

Το επίτευγμα του σημειώθηκε τη Δευτέρα στην ακτή Nazaré της Πορτογαλίας που αποκαλείται επίσης Πράια ντο Νόρτε (Βόρειο Φαράγγι).

Στο συγκεκριμένο σημείο, τα κύματα φτάνουν σε ασυνήθιστα μεγάλα μεγέθη επειδή ο ανώμαλος βυθός μεγιστοποιεί την ενέργειά τους.

Αν επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις, ο 46χρονος McNamara που γεννήθηκε στο Pittsfield της Μασαχουσέτης αλλά μεγάλωσε και μυήθηκε στο surf στη Χαβάη, θα έχει καταφέρει να βελτιώσει το προηγούμενο κατόρθωμα του, που είχε πραγματοποιηθεί το 2011 και αυτό στην ίδια παραλία.

Τότε, με εκείνη την επίδοση, είχε κερδίσει μια θέση στα ρεκόρ Γκίνες, ξεπερνώντας τον προκάτοχο του, Mike Parsons. Το τωρινό του \”άλμα\” έφτασε τα 100 πόδια, ενώ το προηγούμενο του, τον είχε ανεβάσει σε κύμα – \”βουνό\”, ύψους 78 ποδιών (23,7 μέτρα).

Στην προσπάθεια του 2011, συνοδευόταν μάλιστα από άλλους δύο surfers, τους Andrew Cotton και Alastair Mennie.

Δε μετρήσαμε το κύμα

Ή μάλλον, δυσκολευόμαστε να το \”μετρήσουμε\”. Για να \”σφραγιστεί\” και με τη βούλα το ρεκόρ, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις. Η λήψη των φωτογραφιών και του βίντεο που δείχνει τον McNamara εν ώρα δράσης, είναι μεν εντυπωσιακά, ωστόσο είναι αμφίβολο αν απεικονίζουν κύμα το οποίο φτάνει όντως τα 30 μέτρα.

Οι συνθήκες ήταν οι καταλληλότερες για να γίνει το ρεκόρ, ωστόσο μένει να μελετηθούν προσεκτικά τα πλάνα και οι φωτογραφίες του φωτογράφου Tó Mané, για να καταφέρει ο McNamara να επισφραγίσει τη ξεχωριστή του θέση στο πάνθεον της ιστορίας του surf.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook