Μικρό ή καθόλου φόρο στα μικρά ακίνητα, κλιμακωτοί συντελεστές και χρήση κοινωνικών κριτηρίων για τον υπολογισμό της φορολογίας ήταν οι «εντολές» που έδωσαν την Τετάρτη οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Το θέμα αποφασίστηκε να συζητηθεί σε νέα σύσκεψη των «τριών» την επόμενη εβδομάδα και αφού το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια με «αναλογικότερο και δικαιότερο» φόρο ακινήτων, από τα οποία θα επιλέξουν οι αρχηγοί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, μετά την κατ' αρχήν συμφωνία των πολιτικών αρχηγών αναμένεται πιο «λάιτ» φόρος για τα μικρά ακίνητα και αυξημένος φόρος περιουσίας για τα μεγάλα ακίνητα. Η αναβολή της απόφασης για την τελική φόρμουλα στον φόρο ακινήτων οφείλεται -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- τόσο στα πυρά των «γαλάζιων» βουλευτών (Μητσοτάκης, Βορίδης) που δέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Στουρνάρας όσο και στις ενστάσεις των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ετσι, σε αντιδιαστολή με την εικόνα που είχε διαμορφωθεί την περασμένη εβδομάδα ότι βρισκόμαστε κοντά στο κλείδωμα του νέου φόρου, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε ότι «δεν βιαζόμαστε».

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τον φόρο στην ακίνητη περιουσία αφορούν, σε γενικές γραμμές, για τα φυσικά πρόσωπα τη θέσπιση αφορολόγητου στις 50.000 ευρώ και τη θέσπιση οκτώ - δέκα φορολογικών συντελεστών για να υπάρχει μια προοδευτική φορολογική κλίμακα.

Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα, προτείνει μία σειρά φορολογικών συντελεστών και να αρχίσει συζήτηση για το αν θα επιβληθεί φορολόγηση στα αγροτικά τεμάχια.

Ειδικότερα για τα αγροτεμάχια το ΠΑΣΟΚ προτείνει να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε κατ' επάγγελμα και μη αγρότες. Για τους κατ' επάγγελμα αγρότες να θεσπιστεί αφορολόγητο σε ξεχωριστές κλίμακες και επιπλέον να ισχύει το αφορολόγητο για την κατοικία τους. Για τα αγροτεμάχια που ανήκουν σε μη επαγγελματίες αγρότες το ΠΑΣΟΚ προτείνει το 50% της αντικειμενικής τους αξίαςνα προστίθεται στην αντικειμενική αξία των ακινήτων τους και να φορολογείται με βάση τον φόρο των φυσικών προσώπων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι θα πρέπει η αγροτική γη να φορολογηθεί με τον ίδιο τρόπο που θα φορολογηθούν τα υπόλοιπα ακίνητα, ενώ διαφωνίες φαίνεται πως υπάρχουν και στους ενδιάμεσους συντελεστές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πάντως, φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο των 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας και τους συντελεστές 0,1% για ακίνητα αντικειμενικής αξίας μεταξύ 50.000 -100.000 ευρώ.

Για τα Νομικά Πρόσωπα που κατέχουν ακίνητα η ΔΗΜΑΡ συμφωνεί να επιβληθεί φόρος 2% για όσα είναι ιδιόχρηστα και 6% σε όσα εκμισθώνονται. Πρόταση της Αγίου Κωνσταντίνου θα είναι ακόμα, οι μακροχρόνια άνεργοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ να μην πληρώνουν καθόλου τον φόρο των 300 ευρώ (τόσο περίπου εκτιμάται ότι θα αναλογεί), ενώ οι άνεργοι να καταβάλουν το μισό, δηλαδή περίπου 150 ευρώ.

in.gr