Υποχωρώντας στην πίεση του Κογκρέσου, και με στόχο να αποφευχθούν τα προβλήματα στην επικύρωση της υποψηφιότητας του Μπρέναν για την ηγεσία της CIA, o Λευκός Οίκος αποφάσισε να δώσει στην επιτροπή πρόσβαση σε μυστικά έγγραφα που αφορούν το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) των αμερικανικών υπηρεσιών.

Ο Τζον Μπρέναν, μέχρι πρότινος επικεφαλής των προεδρικών συμβούλων για την αντιτρομοκρατία, περνά την Πέμπτη από την κρησάρα του Κογκρέσου ενώ σοβεί η συζήτηση για τα drone μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Η ακρόαση του Μπρέναν στήνει το έδαφος για τη δημοσιοποιήση λεπτομερειών γύρω από ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα και λιγότερο σαφή «πεδία» του αμερικανικού πολέμου κατά της Αλ Κάιντα, αυτό της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Έγγραφο που διέρρευσε προ ημερών είχε προκαλέσει προβληματισμό για την -μάλλον θολή- νομική βάση της διαδικασίας που ακολουθείται για την έγκριση χτυπημάτων σε βάρος αμερικανών υπηκόοων (όπως η περίφημη υπόθεση του Αουλάκι στην Υεμένη).

Όπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να παραδώσει στο Κογκρέσο σχετικά έγγραφα (στα οποία φαίνεται πως περιλαμβάνεται και η επίμαχη νομική γνώμη για τα πλήγματα σε αμερικανούς υπηκόους).

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook