\’Aνοιξαν σήμερα στις 07:00 τοπική ώρα οι κάλπες στο Καζακστάν για τις πρόωρες προεδρικές εκλογές, με τον πρόεδρο Nursultan Nazarbayev να θεωρείται ο σίγουρος νικητής και αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Ο 70χρονος πρόεδρος είναι ο μοναδικός που έχει κυβερνήσει το Καζακστάν από την ημέρα της ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση.

Περισσότεροι από εννιά εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν σε 9.700 εκλογικά τμήματα με την αντιπολίτευση να απέχει από τη διαδικασία, τονίζοντας πως δεν της δόθηκε χρόνος για να προετοιμαστεί και καταγγέλλοντας τους πολιτικούς χειρισμούς του σημερινού προέδρου.

Όλες οι προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες είχαν χαρακτηριστεί από νοθεία με τους διεθνείς παρατηρητές να τις χαρακτηρίζουν ως «ανελεύθερες». Καζάκοι ακτιβιστές και υποστηρικτές αντιπάλων πολιτικών δυνάμεων καλούν τον λαό να μποϊκοτάρει την εκλογική διαδικασία κατηγορώντας τον Nursultan Nazarbayev για περιορισμό βασικών ελευθεριών των πολιτών και παράλληλη τρομοκράτηση των πολιτικών του αντιπάλων.

«Αυτό είναι ό,τι απέμεινε από το σπίτι μου. Οι τοπικές Αρχές το χαρακτήρισαν αυθαίρετο και οι μπουλντόζες το γκρέμισαν. Αυτό κάνει (ο Nursultan Nazarbayev) σε όλους, αναγκάζοντας επίσης αρκετούς να εγκαταλείψουν τη χώρα προκειμένου να μη συλληφθούν», επισημαίνει ο Vladimir Kozlov, ηγέτης του κόμματος Alga δείχνοντας τα ερείπια του «πατρικού» του.

Η προκήρυξη των εκλογών ήταν επεισοδιακή καθώς ακολούθησε την απόρριψη από το Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας του σχεδίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που θα επέτρεπε την παράταση της προεδρικής του θητείας του τωρινού προέδρου ως το 2020.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook