Τα συνεργεία που συνεχίζουν την σκληρή μάχη για να αποτρέψουν μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να καλύψουν σήμερα τη ρωγμή, μήκους 20 εκατοστών, σε μια τάφρο απορροής από την οποία νερό μολυσμένο σε υψηλό ποσοστό με ραδιενέργεια χύνεται απευθείας στο Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμβουλος του ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Κάν παραδέχτηκε πως θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας στους τέσσερις από του έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Νο 1).

Στην περιοχή αυτή της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας που καταστράφηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι, περίπου 25.000 Ιάπωνες και αμερικανοί στρατιώτες συνεχίζουν για τρίτη ημέρα στις έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων της καταστροφής. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 12.000 και οι αγνοούμενοι υπολογίζονται στους 15.472, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η κατασκευή των κτιρίων του εργοστασίου της Φουκουσίμα, 250 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, ήταν τέτοια που του επέτρεπε να αντέξει παλιρροϊκά κύματα ύψους ως 6 μέτρα, αλλά όχι και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που έφτασε τα 14 μέτρα.

Αμέσως μετά τον σεισμό των 9 βαθμών, και οι έξι αντιδραστήρες σταμάτησαν αυτομάτως να λειτουργούν, όμως το τσουνάμι που ακολούθησε κατέστρεψε τα ηλεκτρικά κυκλώματα και το σύστημα ψύξης των πυρηνικών καυσίμων. Τέσσερις από τους αντιδραστήρες υπερθερμάνθηκαν με αποτέλεσμα να προκληθούν εκρήξεις και έκλυση ραδιενεργού καπνού.

Το δυστύχημα αυτό, το σοβαρότερο μετά το Τσερνόμπιλ, «θα είναι μια μακρόχρονη μάχη», παραδέχτηκε ο Γκόσι Χοσόνο, σύμβουλος του Καν στο τηλεοπτικό δίκτυο Fuji TV.

Ο ίδιος επισήμανε πως θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας και πρόσθεσε πως «η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά τους περίπου 10.000 ράβδους πυρηνικών καυσίμων, η επεξεργασία των οποίων θα διαρκέσει πολύ».

«Η διαδικασία είναι αργή γιατί τεράστιες ποσότητες νερού που χρησιμοποιήθηκαν για το \’ξέπλυμα\’ των ράβδων πυρηνικών καυσίμων πλημμύρισαν τις αίθουσες που βρίσκονται οι κινητήρες των αντιδραστήρων και τις υπόγειες στοές, καθιστώντας αδύνατη κάθε ανθρώπινη επέμβαση.

Μια πλωτή εξέδρα διαστάσεων 136 Χ 46 μέτρα αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή απέναντι στο εργοστάσιο. Οι δεξαμενές της (χωρητικότητας 10.000 τόνων) θα απορροφήσουν το μολυσμένο νερό από τους αντιδραστήρες.

Δύο πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρουν νερό που διοχετεύεται στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων και στις δεξαμενές χρησιμοποιημένων καυσίμων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun, 550 τόνοι νερού καταναλώνονται κάθε ημέρα στους αντιδραστήρες.


H Tepco ανακοίνωσε σήμερα ότι βρέθηκαν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις τα πτώματα δύο υπαλλήλων της που αγνοούνταν από τις 11 Μαρτίου.

Από τις έρευνες, εδώ και δύο ημέρες, ιαπώνων και αμερικανών στρατιωτών σε όλη την πληγείσα περιοχή, εντοπίστηκαν μόνο 167 πτώματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook