Επί ποδός βρίσκεται η κυβέρνηση εν όψει της νέας επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα. Το τεχνικό κλιμάκιο θα καταφθάσει στις 27 Ιανουαρίου και στο μικροσκόπιό του θα βρεθούν τα δημοσιονομικά στοιχεία και η πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το νέο πλαίσιο λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών και το ενιαίο μισθολόγιο.

Τα στελέχη της τεχνικής αντιπροσωπείας της τρόικας που θα έλθουν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα θα εξετάσουν τα δημοσιονομικά στοιχεία, την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου, αλλά και την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Από τον συγκεκριμένο έλεγχο θα συνταχθεί η προσωρινή έκθεση προόδου, στην οποία θα βασισθεί η νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Η διαδικασία της επικαιροποίησης του Μνημονίου θα ξεκινήσει στις 3 Φεβρουαρίου οπότε θα έλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλείς της τρόικας, ήτοι ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάας Ντερούζ και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η συζήτηση επί της έκθεσης προόδου και η επικαιροποίηση του Μνημονίου θα ολοκληρωθούν έως τις 7 Φεβρουαρίου. Από την πορεία εφαρμογής των μέτρων θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του μηχανισμού στήριξης ύψους 15 δισ. ευρώ.

Οι ελεγκτές του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτός από την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού 2010, τον έλεγχο των δαπανών του 2011 και τον εφετινό προγραμματισμό εσόδων, θα εστιάσουν στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και στην αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών.

Ακόμη, προσοχή θα δοθεί στο πρόγραμμα εξοικονόμησης 800 εκατ. ευρώ στις ΔΕΚΟ, στο σχέδιο για συγχωνεύσεις – καταργήσεις φορέων, στον σχεδιασμό των αποκρατικοποιήσεων, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας -θέμα για το οποίο έχει ανοίξει διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο-, στην εφαρμογή του Καλλικράτη, στις παρεμβάσεις στον τομέα της Υγείας, στις αναλογιστικές μελέτες για τα Επικουρικά Ταμεία, αλλά και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και στις αλλαγές που επιφέρει στην φορολογική διοίκηση.

in.gr