Στο θέμα του ύψους του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα επανέρχεται με νέα ερώτηση προς τον Επίτροπο Ολι Ρεν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.

Επικαλούμενος την απάντηση του εκπροσώπου του κ. Ρεν περί «σοβαρής παρερμηνείας των δηλώσεων του Επιτρόπου», ο οποίος απλώς αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του συστήματος καθορισμού του ελάχιστου μισθού που προβλέπεται για το 2014, καθώς και τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα μειωθεί περισσότερο ο κατώτατος μισθός από την κυβέρνηση, η οποία μάλιστα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «άσχημο παιχνίδι στις πλάτες του λαού», ο κ. Χουντής ζητά από τον Ολι Ρεν:

«Να διαβεβαιώσει κατηγορηματικά ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα ή να συναινέσει στη μείωση, με οποιαδήποτε μορφή, του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, και ότι συμφωνεί με αυτό που λέει η ελληνική κυβέρνηση ότι "δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού ο οποίος έχει ήδη κατέβει σε πολύ χαμηλά επίπεδα"».

Το κείμενο της ερώτησης

Η ερώτηση με τη διαδικασία του επείγοντος που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής έχει ως εξής:

«Στις 14/2/2013, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επίτροπου κ. Ρεν, αναφερόμενος στην κοινή απάντηση ερώτησής μου και ανάλογης του συναδέλφου μου κ. Κωνσταντίνου Πουπάκη, ανέφερε τα εξής:

"Λυπάμαι που η απάντηση του κ. Ρεν σε κάποιους ευρωβουλευτές, παρερμηνεύτηκε σοβαρά στην Ελλάδα. Για την ιστορία, ο αντιπρόεδρος κ. Ρεν ποτέ δεν σχολίασε επερχόμενες μειώσεις του κατώτατου μισθού, όταν απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις.

Αυτό που είπε απαντώντας στις ερωτήσεις που έγιναν είδηση ήταν: 'Αναθεώρηση του συστήματος για τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτή την αναθεώρηση".

Ο κ. Ρεν, δεν ανακοίνωσε τίποτα καινούριο σε αυτή την απάντηση, απλά επανέλαβε αυτά που συμφωνήθηκαν την περίοδο της τελευταίας αναθεώρησης τον Νοέμβριο του 2012, όταν συμφωνήθηκε στην αναθεώρηση του Μνημονίου για την Ελλάδα, ότι πράγματι θα υπάρξει αναθεώρηση του συστήματος του κατώτατου μισθού, το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Δεν υπήρξε καμία σαφής ή σιωπηρή συμφωνία ότι θα υπάρξουν επιπλέον μειώσεις των μισθών. Ο σκοπός αυτής της αναθεώρησης είναι απλώς να αφήνει ανοιχτή την δυνατότητα «αλλαγής» του πλαισίου για τον κατώτατο μισθό, και να διασφαλίζει ότι αυτή η πιθανότητα εξετάζεται βάσει μιας «δομημένης ανάλυσης» των οικονομικών εξελίξεων και των εξελίξεων στην αγορά εργασίας, μέσα σε ένα συνεκτικό πλαίσιο. Δεν υπάρχει καμία προειλημμένη απόφαση για το αποτέλεσμα αυτής της αναθεώρησης.

Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα, οι αρμόδιοι Υπουργοί, μεταξύ άλλων, δήλωσαν ότι:

"Δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη θέση, δεν μειώνεται ο κατώτατος μισθός και έχει ήδη κατέβει σε πολύ χαμηλά επίπεδα".

Με τη βεβαιότητα ότι δεν θα χρειαστεί να εξαντληθεί ο χρόνος της επείγουσας ερώτησής μου, ερωτάται η Επιτροπή:

Προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω "παρερμηνείες", μπορεί ο Επίτροπος να διαβεβαιώσει κατηγορηματικά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα ή να συναινέσει στη μείωση, με οποιαδήποτε μορφή, του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, και ότι συμφωνεί με αυτό που λέει η ελληνική κυβέρνηση ότι "δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού ο οποίος έχει ήδη κατέβει σε πολύ χαμηλά επίπεδα;"» καταλήγει η ερώτηση του κ. Χουντή.


tovima.gr