Επίσκεψη λίγων ωρών, στα πρότυπα εκείνης της Ανγκελα Μέρκελ, θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Η κυβέρνηση επιδιώκει, και λογικά θα λάβει, τη δημόσια στήριξη του κ. Ολάντ στις προσπάθειές της.

Επίσης, η Αθήνα αναμένεται να θέσει το «λάθος» του ΔΝΤ, τη συνεργασία σε θέματα ανάπτυξης, αλλά και την ενεργοποίηση παλαιότερης συμφωνίας για την προμήθεια φρεγατών FREMM. Παράλληλα, θα τεθεί το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών για τις μελλοντικές έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Η αποστολή του κ. Ολάντ θα είναι αισθητά μικρότερη από κείνη της καγκελαρίου Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να υποβάλει προτάσεις συνεργασίας στον Έλληνα πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να αναζωπυρωθεί η εμπιστοσύνη των Γάλλων επενδυτών. Πάντως είναι γνωστό, ότι, από το προεδρικό γραφείο στα Ηλύσια Πεδία ο Φρανσουά Ολάντ παρακολουθεί την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και γνωρίζει πολύ καλά τη βελτίωση των ελληνικών θεμάτων σε επίπεδο μακροοικονομίας.

Στην καθημερινή του ατζέντα πάντως περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που «στοιχειώνουν» την ευρωζώνη.

Εκτός από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενδεχομένως και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, όχι όμως με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Όπως σημειώνει το Βήμα της Κυριακής, εκτός από τα θέματα της οικονομίας, εντυπωσιάζει -δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας- η αναμενόμενη ανακίνηση του θέματος της προμήθειας για δύο έως έξι φρεγατών FREMM.

Στους κόλπους του Πολεμικού Ναυτικού υπάρχουν θετικές και αρνητικές εισηγήσεις για τις φρεγάτες, όμως η πρόσφατη συζήτηση περί ΑΟΖ έχει ενισχύσει τα επιχειρήματα των υποστηρικτών τους. Η γαλλική πλευρά, δε, εμφανίζεται να προωθεί μία φόρμουλα «ενοικίαση προς πώληση» σε περίπτωση που η Αθήνα αποφασίσει την προμήθειά τους.

* Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου θα τεθεί κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση την Δευτέρα στις 6.00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

in.gr