Υπέρ της μείωσης των επιτοκίων σε χορηγήσεις αλλά και καταθέσεις τάσσεται μέσω συνέντευξής του στην Καθημερινή της Κυριακής ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Τουρκολιάς, «δεν μπορεί να στηριχθεί ανάπτυξη με τα επιτόκια χορηγήσεων στο σημερινό επίπεδο. Και δεν μπορεί να μειωθούν τα επιτόκια χορηγήσεων με διατήρηση των σημερινών επιτοκίων καταθέσεων με πρόσημο ακόμα και 5%.

Στρέφοντας το βλέμμα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Τουρκολιάς αναφέρει ότι αυξάνονται, με επιβραδυνόμενο, ωστόσο, ρυθμό. Στο τέλος του 2012, για το σύνολο των τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν σε ποσοστό 23%.

Η εικόνα, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, θα ήταν χειρότερη, αν οι τράπεζες με δική τους πρωτοβουλία δεν προχωρούσαν σε ρυθμίσεις περίπου 800.000 δανείων, συνολικού ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά την εισροή καταθέσεων από το εξωτερικό, ο κ. Τουρκολιάς επισημαίνει ότι ο επαναπατρισμός αποταμιεύσεων ανακάμπτει, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των καταθετών. Δηλώνει μάλιστα αισιόδοξος ότι είναι ορατός ο χρόνος για να τεθεί η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης.

«Βλέπω τις προοπτικές για ανάκαμψη να μετουσιώνονται σε πράξη προς το τέλος του έτους», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Τέλος, αναφερόμενος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας, ο κ. Τουρκολιάς εκτιμά ότι τρεις μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι είναι ο σωστός αριθμός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια και ανάγκη για τον μετασχηματισμό τους.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook