Το τέρας: Το υπουργείο Ανάπτυξης δεσμεύτηκε – τον Νοέμβριο του 2012, στους πιστωτές μας – ότι, ως το τέλος Μαρτίου του 2013, θα έχει εγκατασταθεί, στα πρατήρια του Λεκανοπεδίου, σύστημα εισροών-εκροών με το οποίο θα καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, το οποίο – από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών – υπολογίζεται στα 500 εκ. ευρώ, ετησίως. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι το σύστημα θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.

Η πραγματικότητα: Το σύστημα εισροών –εκροών ανακοινώνεται διαρκώς την τελευταία δεκαετία, αλλά μόλις 1 στα 7 πρατήρια φαίνεται να το έχει εγκαταστήσει. (περίπου 1.000 πρατήρια, κυρίως αυτά που ανήκουν στους δύο μεγάλους ομίλους των ΕΛΠΕ και της Μότορ Οιλ). Το κράτος ανακοίνωσε τώρα ότι θα επιδοτήσει με 3.600 ευρώ το λογισμικό και με 500 ευρώ για κάθε ράβδο που τοποθετείται ανά δεξαμενή. Πώς θα γίνει αυτό; Η κυβέρνηση θα δώσει ένα κουπόνι στους πρατηριούχους που με τη σειρά τους θα το δώσουν στις εταιρείες, οι οποίες – ίσως, κάποτε – εισπράξουν τα χρήματα από το κράτος. Μιλάμε για 45 εκατομμύρια ευρώ (κάπου 7.000 ανά πρατήριο) που θα δοθούν από εθνικούς πόρους, δηλαδή από τους φόρους που θα πληρώσουμε εφέτος και του χρόνου.

Η προσπάθεια θα άξιζε τον κόπο, αν γινόταν σωστά: Διότι μια μικρή λεπτομέρεια είναι ότι αυτά τα συστήματα θα τοποθετηθούν στις δηλωμένες δεξαμενές (χιλιάδες πρατήρια έχουν άλλες αδήλωτες, όπως άλλωστε δείχνει η προ διμήνου εκδοθείσα εγκύκλιος του υφυπουργού κ. Σταύρου Καλογιάννη, ενώ υπάρχουν κι άλλες φάσεις του εφοδιασμού με καύσιμα, στις οποίες αυτά τα συστήματα δεν θα τοποθετηθούν. Αν το κρατικό σχέδιο δουλέψει θα είναι αλλαγή προς το καλύτερο, αλλά όλες οι προϋποθέσεις είναι να μη δουλέψει και να δημιουργηθεί μία ακόμα κατηγορία ληξιπροθέσμων χρεών του κράτους που θα προκληθούν επειδή δεν θα εξοφλά τα κουπόνια που θα συγκεντρώνονται στα χέρια εκείνων που θα πιστέψουν τις εξαγγελίες του.

(protagon.gr 5/3/2013)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook