H φιλοσοφία της MISS (Minimally Invasive Spine Surgery) είναι η θεραπεία του ασθενούς ξεκινώντας από την πιο απλή επεμβατική τεχνική, όπως διηθήσεις με λεπτή βελόνα (ενδοτρηματικά block, διηθήσεις σπονδυλικών αρθρώσεων, έκχυση ενδοδισκικού gel), ενδοσκοπική χειρουργική (ενδοδισκική χειρουργική, ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπική ριζοτομή, ενδοσκοπική τρηματεκτομή και αποσυμπίεση) και συνεχίζοντας με διαδερμικές σπονδυλοδεσίες (XLIF, AXIALIF, TLIF) και όπου επιβάλλεται με κλασικά ανοιχτά χειρουργεία. Έτσι λοιπόν, η επίτευξη του στόχου, δηλαδή της θεραπείας, μπορεί να γίνει από μία απλή ένεση μέχρι το μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο. Στόχος του χειρουργού είναι να πετύχει την ακριβή διάγνωση, ούτως ώστε ο ασθενής να θεραπευτεί με μία από τις ακόλουθες σύγχρονες τεχνικές της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης, πριν καταλήξει στο μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο. Παλιές (δισκογράφημα, ενδοτρηματικό Block, διήθηση σπονδυλικών αρθρώσεων) αλλά και νέες τεχνικές (ενδοδισκικό gel, ενδοσκοπική χειρουργική, μικροεπεμβατικές σπονδυλοδεσίες) έχουν συνδυαστεί με αποτέλεσμα να μειώνονται τα μεγάλα ανοιχτά χειρουργεία και οι πολυήμερες παραμονές στο νοσοκομείο αλλά και η μακροχρόνια επάνοδος στις φυσιολογικές δραστηριότητες.

1. ΔΙΗΘΗΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

1) Ενδοτρηματικό Block – Ριζογραφία
Είναι μία διαγνωστική τεχνική που σε αρκετές των περιπτώσεων αποβαίνει και θεραπευτική για τον ασθενή, κατά την οποία με λεπτή μακριά βελόνα υπό ακτινοσκόπηση θέτουμε τη διάγνωση όσον αφορά το ποιο νεύρο πάσχει και σε τι βαθμό είναι πιεσμένο από το τρήμα (την τρύπα) της σπονδυλικής στήλης από την οποία εξέρχεται. Με την έκχυση λοιπόν τοπικού αναισθητικού και κορτιζόνης επιτυγχάνουμε διάγνωση και πιθανή θεραπεία. Αν δεν επιτευχθεί μόνιμη θεραπεία, ανάλογα με το χρόνο επανόδου των συμπτωμάτων, επιλέγουμε την επόμενη επεμβατική τεχνική, είτε είναι αυτή ενδοσκοπική χειρουργική είτε μικροεπεμβατική σπονδυλοδεσία.

2) Διήθηση Σπονδυλικών Αρθρώσεων (FACET JOINT BLOCK)
Με την ίδια φιλοσοφία η διήθηση των σπονδυλικών αρθρώσεων (Fαcet Joint Block) μας επιτρέπει να διαγνώσουμε την γνωστή σπονδυλοαρθρίτδα (Facet Joint Syndrom), ενδεχομένως να την θεραπεύσουμε με τη διήθηση και, αν όχι, να προχωρήσουμε σε ενδοσκοπική ριζοτομή προς αποφυγή σπονδυλοδεσίας και αν είναι αναπόφευκτο, σπονδυλοδεσία μικροεπεμβατική ή ακόμα και ανοιχτή.

3) Δισκοπλαστική (ΕΝΔΟΔΙΣΚΙΚΟ GEL)
Η τεχνική της έγχυσης ενός ειδικού gel σε περιπτπώσεις κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι μία σχετικά νέα τεχνική (στην Ελλάδα εφαρμόζεται περίπου 2 έτη). Συνίσταται στην έγχυση του ειδικού gel (με βασικά συστατικά αλκοόλη και κυτταρίνη) με μακρiά λεπτή βελόνα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο που έχει εμφανίσει την κήλη, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο. Η δράση του προκαλεί συρρίκνωση ή και εξαφάνιση της κήλης με αποτέλεσμα την απελευθέρωση του νεύρου από την πίεση και την εξάλειψη του πόνου. Η διενέργεια της δισκοπλαστικής, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται η συγκεκριμένη επέμβαση, γίνεται υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Ο ασθενής, έπειτα από παραμονή 2 ωρών περίπου στην κλινική, λαμβάνει εξιτήριο.

2. ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Από τομή 0,5 εκατοστού με τοπική αναισθησία και υπό νευροληπτοαναλγησία (μέθη) με τη χρήση του ενδοσκοπίου και των μικροεργαλείων που εισχωρούν σε αυτό πραγματοποιούνται οι κάτωθι επεμβάσεις:

1) Ενδοδισκική Χειρουργική – Επέμβαση Διάσωσης Μεσοσπονδύλιου Δίσκου
Χειρουργείται εσωτερικά ο μεσοσπονδύλιος δίσκος και γίνεται επιλεκτική αφαίρεση των κατεστραμμένων τμημάτων του δίσκου. Ο υπόλοιπος δίσκος στερεοποιείται τινά με θερμοπλαστική με εξειδικευμένο εργαλείο ραδιοσυχνοτήτων και ακολουθεί δακτυλιοπλαστική. Έτσι, σταματά ο δισκικός πόνος, δηλαδή η οσφυαλγία, χωρίς να χρειαστεί να αφαιρεθεί ο δίσκος και να διενεργηθεί σπονδυλοδεσία.

2) Ενδοσκοπική ριζοτομή
Αφορά στις περιπτώσεις που ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) και ο πόνος στη ράχη (ραχιαλγία) οφείλεται στην εκφύλιση των μικρών αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης, τη γνωστή σπονδυλοαρθρίτιδα (που προκαλεί μεγάλο ποσοστό οσφυαλγίας και ραχιαλγίας σε μεγάλες ηλικίες με κύφωση και σκολίωση). Διενεργείται απονεύρωση αυτών των αρθρώσεων με το ενδοσκόπιο από τομή ενός εκατοστού και με τον τρόπο αυτό σταματάει να πονάει η μέση και η ράχη του ασθενούς αποφεύγοντας τη σπονδυλοδεσία.

3) Ενδοσκοπική δισκεκτομή
Πραγματοποιείται όλο το χειρουργείο της δισκεκτομής, που παλαιότερα απαιτούσε άνοιγμα του δέρματος και καταστροφή μυών, συνδέσμων και οστών της σπονδυλικής στήλης. Άμεσα μετεγχειρητικά ο πόνος στη μέση και στα κάτω άκρα σταματάει και ο ασθενής εξέρχεται περιπατητικός από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

4) Ενδοσκοπική τρηματεκτομή 
Όταν ο πόνος στο ένα ή στα δύο κάτω άκρα (ισχιαλγία) οφείλεται στον εγκλωβισμό της ρίζας (νεύρου) στα τρήματα (τρύπες) της σπονδυλικής στήλης, γίνεται μέσω του ενδοσκοπίου διεύρυνση, διάνοιξη του τρήματος με άμεσο αποτέλεσμα τον απεγκλωβισμό του νεύρου και εξαφάνιση του πόνου.

3. Μικροεπεμβατικές σπονδυλεδεσίες
Στις περιπτώσεις εκείνες που η πάθηση της σπονδυλικής στήλης απαιτεί σπονδυλοδεσία, αυτή διενεργείται πλέον με μικρές τομές, στα πλάγια της κοιλιακής χώρας (X-LIF) ή δίπλα από τον κόκκυγα (AXIA-LIF) ή στη μέση γραμμή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (T-LIF). Με τον τρόπο αυτό δεν καταστρέφονται μυϊκές ομάδες, σύνδεσμοι και οστά. Κατά συνέπεια ο ασθενής έχει ταχύτερη αποκατάσταση, γρηγορότερη επιστροφή στις δραστηριότητές του και μόνιμη λύση του προβλήματος. O ασθενής περπατάει την ίδια ημέρα μετά το χειρουργείο και κατά μέσο όρο εξέρχεται την 1η μετεγχειριτική ημέρα από το νοσοκομείο.

medicaltime.gr/Νικόλαος Μπενάρδος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook