Παρά την άνοδο στα χρηματιστήρια και το ευοίωνο οικονομικό κλίμα, υπάρχουν φωνές που συνιστούν προσοχή στις αγορές μετοχών και συναλλαγμάτων.

Σύμφωνα με την "Ναυτεμπορική", ο διακεκριμένος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποίησε για ξαφνική χρηματιστηριακή αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές προς το τέλος του έτους.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) βλέπει την τιμή brent να εκτοξεύεται στα 190 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2020, χωρίς να αποκλείει και ένα επίπεδο γύρω στα 270 δολάρια, ενώ το Πεκίνο ανησυχεί για ανεξέλεγκτο νομισματικό πόλεμο.

Και όλα αυτά, την ώρα που ο Dow Jones στη Wall Street κατέρριπτε χθες νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση και με τις ευρωπαϊκές μετοχές να εκτινάσσονται στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών.

Ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτη ξεπέρασε το φράγμα των 8.000 μονάδων, καταγράφοντας στη διάρκεια της εβδομάδας άνοδο 4%.

Παρ’ όλα αυτά, ο Νουριέλ Ρουμπινί, σε δηλώσεις του στο CNBC, διαμήνυσε ότι οι φορολογικές αυξήσεις στους εύπορους Αμερικανούς σε συνδυασμό με τις μειωμένες κρατικές δαπάνες θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, μηδενίζοντας το θετικό αντίκτυπο από την ανάκαμψη της αγοράς στέγης και τη φθηνότερη ενέργεια.

"Παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια βελτίωσης της αγοράς στέγης, την ανακάλυψη σχιστολιθικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να προσφέρουν πιο φθηνή ενέργεια και το θετικό αντίκτυπο από τη χαλαρή νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 1,5% φέτος στην καλύτερη περίπτωση", ανέφερε ο κ. Ρουμπινί.

Και μολονότι συμφωνεί ότι οι αγορές μετοχών βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα χρηματιστηριακό σοκ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς τα έσοδα αρχίζουν να εξανεμίζονται.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Τσεν Ντεμίνγκ, ανησυχεί για τον κίνδυνο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων, καθώς το γιεν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου σε διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ετών.

Οι υποτιμήσεις βασικών νομισμάτων "θα έχουν αντίκτυπο στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες χώρες", δήλωσε ο κ. Τσεν και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες να παραμείνουν σταθερές στη δέσμευση του G20 για αποφυγή των ανταγωνιστικών νομισματικών υποτιμήσεων.

"Ανησυχώ για τον πληθωρισμό φέτος και φοβάμαι ότι οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις θα οδηγήσουν σε υπερπροσφορά χρήματος με αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως", είπε ο Κινέζος υπουργός.

Ανήσυχος για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίζεται όμως και ο ΟΟΣΑ, καθώς προβλέπει σταδιακή αύξηση και πάλι των τιμών πετρελαίου, καθοδηγούμενη από τη μεγάλη ζήτηση στις αναδυόμενες οικονομίες, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανάκαμψη.

Παρότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) βλέπει τη μέση τιμή γύρω στα 120 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2020, οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ προβλέπουν μία τιμή στα 190 δολάρια μέχρι το 2020, με την πιθανότητα να φθάσει ακόμη και τα 270 δολάρια το βαρέλι.

moneypost.gr