«Έφυγε» από τη ζωή ο τελευταίος μεγάλος της κρητικής μουσικής ο Σπύρος Σηφογιωργάκης, ο οποίος έγραψε με χρυσά γράμματα τη δική του ιστορία στο χώρο της Κρητικής Μουσικής Παράδοσης. Η είδηση για το θάνατο του μεγάλου κρητικού καλλιτέχνη έχει βυθίσει στο πένθος, όχι μόνο εκείνους που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική αλλά ολόκληρο το νησί. 

Διαβάστε πως είχε σκιαγραφήσει ο ίδιος ο Σπύρος Σηφογιωργάκης το βιογραφικό του: 

"Είμαι ο Σπύρος Σηφογιωργάκης λοιπόν από τ’ Αγαλιανού Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης. Γεννήθηκα το 1930 από πολυμελή αγροτική οικογένεια και σαν παιδί της κατοχής που είμαι, υπέφερα κι εγώ όπως κι όλοι οι υπόλοιποι. Λύρα ήθελα και προσπαθούσα να μάθω από μικρός, αλλά δύσκολες οι συνθήκες βλέπεις κι ήταν αυτή μου η επιθυμία κάτι σαν όνειρο.

Το 1948, γνώρισα τον Αλέκο τον Καραβίτη, ένα μεγάλο καλλιτέχνη της λύρας για εκείνη την εποχή ο οποίος όμως έμενε στην Αθήνα. Μου πρότεινε να πάω μαζί του στην πρωτεύουσα και μου υποσχέθηκε ότι θα με κάνει ξεφτέρι στη λύρα. Πήγα αλλά οι συνθήκες διαβίωσης ήταν τόσο δύσκολες που αναγκάστηκα να πέσω με τα μούτρα στη δουλειά και ν’ αφήσω, για ένα διάστημα τουλάχιστον, τ’ όνειρο στην άκρη.

Όταν αργότερα κατέβηκα στην πατρίδα, μπήκα για ένα χρόνο στη «δούλεψη» ενός χωριανού μου μόνο και μόνο για να μου πάρει μια λύρα. Εν τω μεταξύ ήρθε ο καιρός να πάω φαντάρος κι είχα τη μεγάλη τύχη να υπηρετήσω στις Μοίρες όπου, και με μεγάλη ευγνωμοσύνη το λεω, οι Μοιριανοί εκείνης της εποχής, πολύ μερακλήδες άνθρωποι, με το μεράκι τους και την ηθική τους υποστήριξη με έκαναν λυράρη.

 Όταν απολύθηκα από το στρατό, αποφάσισα ότι θα ασχοληθώ επαγγελματικά με τη λύρα και με τίποτα άλλο..."

Έσβησε ο φάρος που ‘φεγγε
στο μαύρο μου σκοτάδι,
για μένα τώρα πια η ζωή
θα μείνει πάντα βράδυ.

Ψάχνω να βρω έναν άτυχο
πιο άτυχο από μένα
να μοιραστούμε κι οι δυο
τση τύχης τα γραμμένα.»

Σπυρος Σηφογιωργακης

Η κηδεία του Σπ. Σηφογιωργάκη θα τελεστεί αύριο Τετάρτη στους Βόρους. 

Συλλυπητήριο μήνυμα της Δημάρχου Φαιστού:

"Με αφορμή την είδηση του αδόκητου χαμού του Σπύρου Σηφογιωργάκη, θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του. Πενθεί σήμερα η Κρήτη από την απώλεια ενός εκ των μεγαλύτερων μουσικών της που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Ο Σπύρος Σηφογιωργάκης υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες φωνές της Κρητικής μουσικής. Επί πλέον έχει τιμηθεί επανειλημμένα από διάφορους φορείς της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού για τη μεγάλη προσφορά στη διάδοση της μουσικής παράδοσης του νησιού μας. Σε αυτή την πορεία στηρίχτηκε από την αγάπη και την αφοσίωση του κόσμου, ενώ για περισσότερα από τριάντα χρόνια υπήρξε δάσκαλος της κρητικής λύρας, παραδίδοντας στο χώρο της κρητικής μουσικής αρκετούς νέους καλλιτέχνες που αποτελούν τους σημερινούς συνεχιστές της αυθεντικής και γνήσιας κρητικής παράδοσης.

Τα τελευταία χρόνια ο Σπύρος Σηφογιωργάκης, αποφάσισε συνειδητά, να εμφανίζεται σε επιλεγμένες πλέον πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ ζούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στο χωριό του, τους Βώρρους, παρέα με τα παιδιά του και την αγαπημένη σύντροφο Χρυσούλα. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες θα ήθελα να μεταφέρω προς τους οικείους του, τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια.

Η Δήμαρχος Φαιστού,
Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη"