Κατακραυγή έχει προκαλέσει στη Γερμανία απόφαση δικαστηρίου του Μονάχου να μην επιτρέψει την κάλυψη από ελληνικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης της επικείμενης δίκης των νεοναζί που κατηγορούνται για το φόνο οκτώ Τούρκων και ενός Έλληνα την περίοδο 2000-2006.

Οι νεοναζί είχαν δολοφονήσει εννέα μετανάστες και μία αστυνομικό, ενώ είχαν επίσης τραυματίσει πολίτες σε δύο βομβιστικές επιθέσεις. Οι δολοφονίες ονομάστηκαν «φόνοι του ντονέρ» καθώς είχαν στόχο Τούρκους και έναν Έλληνα, ιδιοκτήτες καταστημάτων που πωλούσαν κεμπάμπ.

Οι δολοφονίες παρέμεναν ανεξιχνίαστες έως ότου ήλθε στα τέλη του 2011 στο φως η ύπαρξη της ακροδεξιάς εγκληματικής συμμορίας Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), προκαλώντας ρίγη στη Γερμανία.

«Είναι σκάνδαλο, είναι ντροπή» δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής κοινότητας Κενάν Κολάτ μιλώντας στην εφημερίδα Berliner Zeitung.

Η ανακοίνωση του καταλόγου με τα διαπιστευμένα μέσα ενημέρωσης ήλθε τρεις εβδομάδες πριν τη δίκη της 37χρονης Μπεάτε Τσεπ και τεσσάρων κατηγορουμένων ως συνεργών της, που παραπέμπονται για τους φόνους των μεταναστών το διάστημα 2000-2006 και μίας αστυνομικού το 2007.

Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνεται κανένας τούρκος δημοσιογράφος στα διαπιστευμένα μέσα και ανταποκριτές, ενώ και άλλα μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα -όπως το BBC, οι Times της Νέας Υόρκης, το Al Jazzera- δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τη δίκη, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε να επιτρέψει την παρουσία των μέσων αυστηρά με βάση τη χρονική σειρά που κατέθεσαν τις αιτήσεις τους.

Ενώπιον αυτής της διάκρισης, ο Κανάν Κολάτ κάλεσε το δικαστήριο και τους πολιτικούς υπευθύνους να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και «να βρουν μία λύση».

Η ομοσπονδία των γερμανών δημοσιογράφων, DJV, αξίωσε από τις Αρχές να βρουν θέσεις για τα τουρκικά κι ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

«Εάν συνέβαινε το αντίθετο στο εξωτερικό, εμείς θα επαναστατούσαμε απέναντι στο γεγονός ότι κανένας γερμανός δημοσιογράφος δεν βρήκε θέση στην αίθουσα» τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μίκαελ Κόνκεν.

Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στη Γερμανία (VAP) εξέφρασε με τη σειρά της «την έκπληξή της», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» τον αποκλεισμό τουρκικών και ελληνικών μέσων ενημέρωσης από τη δίκη.

Την απόφαση καταδίκασε και η Μπάρμπαρα Γιον, μία εκ των συνηγόρων των θυμάτων των νεοναζιστών, μελών της ομάδας NSU: «αυτή τη δίκη δεν την παρακολουθούν με ενδιαφέρον μόνον στην Τουρκία» δήλωσε στον Τύπο.

Περίπου τρία εκατομμύρια Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής γερμανοί πολίτες που ζουν στη Γερμανία «εξακολουθούν και διαβάζουν τουρκικές εφημερίδες ή βλέπουν τουρκική τηλεόραση. Δεν είναι απλώς ευκταίο, αλλά είναι άκρως απαραίτητο να έχουν πρόσβαση» στη δίκη, επεσήμανε.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook