Τα πόδια νεαρών κρατουμένων στη φυλακή «Casal de Marmo» κοντά στη Ρώμη θα πλύνει σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, Μεγάλη  Πέμπτη για τους Καθολικούς.

Πρόκειται για μία διαδικασία που συγκαταλέγεται στην παπική ατζέντα των εκδηλώσεων για το Πάσχα, την πιο σημαντική γιορτή του ημερολογίου της Καθολικής Εκκλησίας. Η τελετή είθισται να γίνεται σε μία από τις Βασιλικές της Ρώμης, ωστόσο ο νέος Πάπας προτίμησε να την πραγματοποιήσει σε ένα κέντρο κράτησης. 

Κατά τη διάρκεια της τελετής που υποδηλώνει ταπεινότητα, ο Πάπας θα πλύνει και θα φιλήσει τα πόδια 12 ανθρώπων αναπαριστώντας το Μυστικό Δείπνο. Το 2007 και ο προκάτοχός του, Βενέδικτος, είχε επισκεφθεί την ίδια φυλακή όχι όμως τη Μεγάλη Πέμπτη.

Ο ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα προσφέρει σε όλους αυγά και «Colamba», το ιταλικό παραδοσιακό πασχαλινό κέικ σε σχήμα περιστεριού. Αύριο το απόγευμα, Μεγάλη Παρασκευή για τους καθολικούς, ο Πάπας Φραγκίσκος θα μεταφέρει έναν ξύλινο σταυρό και θα προσευχηθεί σε τελετή στο Κολοσσαίο της Ρώμης μνημονεύοντας τη Σταύρωση και το Μεγάλο Σάββατο θα τελέσει τη μεγάλη πασχαλινή ολονυχτία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

protothema.gr