Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε τις μονάδες πυραύλων της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή για επίθεση κατά των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και τον Ειρηνικό, ως απάντηση στις εκπαιδευτικές πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων B-2 πάνω από τη κορεατική χερσόνησο.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, η εντολή δόθηκε κατά τη διάρκεια μεταμεσονύχτιας συνεδρίασης που είχε με αξιωματούχους του στρατού και «έκρινε ότι έχει έρθει η ώρα να ξεκαθαριστούν οι λογαριασμοί με τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές».

Σε περίπτωση κάποιας «παράτολμης» πρόκλησης των αμερικανών, οι βορειοκορεατικές δυνάμεις «θα πρέπει να πλήξουν ανελέητα την αμερικανική ήπειρο (…), τις στρατιωτικές βάσεις του Ειρηνικού περιλαμβανομένων της Χαβάης και του Γκουάμ, και αυτές που βρίσκονται στη Νότια Κορέα», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως μετέδωσε το KCNA.
Λίγο αργότερα, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο ανώνυμη νοτιοκορεατική πηγή, μετέδωσε πως παρατηρήθηκε «μια σαφής αύξηση» των κινήσεων οχημάτων και ανθρώπων στις θέσεις εκτόξευσης πυραύλων στη βορειοκορεατική πλευρά.

Μια ημέρα πριν, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως δύο βομβαρδιστικά B-2 είχαν πετάξει πάνω από τη Νότια Κορέα στη διάρκεια εκπαιδευτικών αποστολών και υπογράμμισαν επίσης την αμερικανική δέσμευση στο πλευρό της συμμάχου τους, Νότιας Κορέας, σ\’ αυτή την περίοδο των αυξημένων εντάσεων στη χερσόνησο. Στο πλαίσιο των ασκήσεων, τα B-2 έρριξαν αδρανή πυρομαχικά σε πεδίο βολής κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν δήλωσε πως οι πτήσεις των βομβαρδιστικών ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή επίδειξη δύναμης και πως αντιστοιχούν με ένα «τελεσίγραφο (των Αμερικανών) που δείχνει πως θέλουν να κηρύξουν με κάθε τίμημα έναν πυρηνικό πόλεμο».

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook