Κραυγή αγωνίας απευθύνουν οι ιδιοκτήτες εργοληπτικών επιχειρήσεων του Ρεθύμνου, που ασφυκτιούν υπό το βάρος των τεράστιων οικονομικών υποχρεώσεων τους, την ίδια ώρα που το κράτος ανταποκρίνεται στις δικές του υποχρεώσεις με ρυθμούς χελώνας.

Τα χρέη της πολιτείας για έργα που έχουν εκτελεστεί στο νομό Ρεθύμνου αγγίζουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ και φυσικά τα 13 εκ. που εξασφάλισε η Περιφέρεια Κρήτης για την αποπληρωμή χρεών σε ολόκληρη το νησί δεν φαντάζουν παρά σαν ψίχουλα για τους εργολήπτες των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων.

Φυσικά, στην παρούσα οικονομική συγκυρία ακόμα και η πληρωμή κάποιων από τους κατατεθειμένους λογαριασμούς αποτελεί οικονομική ανάσα, η οποία, όμως, για να γίνει βαθιά η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εκταμίευση πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι το κράτος χρωστάει στις εργοληπτικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα περισσότερα από 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ για έργα, που είτε έχουν εκτελεστεί στο σύνολο τους, είτε έχουν προχωρήσει ως ένα βαθμό και έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης ρευστού.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να απειλούνται οι εργοληπτικές επιχειρήσεις με κατάρρευση, πράγμα που σημαίνει ότι σε τέτοια περίπτωση θα καταρρεύσει σαν αλυσίδα ολόκληρη η τοπική οικονομία.

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν τα μέλη του συνδέσμου εργοληπτών Ρεθύμνου την κατάσταση στον χώρο στον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της περιφερειακής ενότητας, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαίρης Λιονή, των πέντε δημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών.

Απειλείται με \”ντόμινο\” κατάρρευσης η τοπική οικονομία

\"\"«Δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μόνο οι εργολάβοι. Γύρω από τους εργολάβους υπάρχουν επιχειρήσεις που φυτοζωούν. Η κατάσταση είναι οικτρή. Υπάρχει κίνδυνος απολύσεων. Οι τράπεζες δεν μας δίνουν χρήματα. Δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί, γιατί θα καταρρεύσουν τα πάντα σαν ντόμινο».

Τα λόγια αυτά ανήκουν σε ιδιοκτήτη εργοληπτικής επιχείρησης προς τον Σταύρο Αρναουτάκη, στον οποίο περιέγραψε την πραγματικότητα που επικρατεί στον χώρο.

«Είναι πολύ σημαντικές οι υποσχέσεις και ελπίζουμε να αποπληρωθούν οι οφειλές εντός των επόμενων μηνών. Επειδή είναι πράγματα, όμως, που τα έχουμε ξανακούσει στο παρελθόν, εμείς θα επανέλθουμε με νέα ερωτήματα εάν αυτά δεν επαληθευτούν.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι αποπνικτική. Έχουμε φτάσει σε σημείο πανελλαδικά στις 2500 εργοληπτικές επιχειρήσεις να οφείλονται περίπου 2,8 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο κλάδος να είναι σε οικονομική ασφυξία και να δουλεύουμε για το τραπεζικό σύστημα. Αυτά είναι χρήματα που λείπουν από την ντόπια αγορά, διότι η κλίμακα στην οποία δουλεύουμε αφορά ντόπιες επιχειρήσεις. Είναι, επομένως, θέμα χρόνου αν η πολιτεία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, να έχουμε αλυσιδωτές πτωχεύσεις και φυσικά κατάρρευση της τοπικής οικονομίας», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου εργοληπτών Ρεθύμνου, Δημήτρης Ανυφαντάκης.

Την ίδια εικόνα για τις επιχειρήσεις του νομού περιέγραψε και ο πρόεδρος της Ν.Ε. του ΤΕΕ στο Ρέθυμνο, Ορέστης Κρυοβρυσανάκης, που τόνισε πως «η κατάσταση είναι δυσβάσταχτη».

Άμεσες πληρωμές με 13 εκ. ευρώ

Οι εργολήπτες άκουσαν τον περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη να τους δηλώνει στη χθεσινή σύσκεψη ότι ήδη η περιφέρεια Κρήτης εξασφάλισε 13 εκ. ευρώ, με τα οποία θα αρχίσουν να πληρώνονται οφειλές που «στέκουν» από τον Ιούνιο του 2010. Έτσι, τις επόμενες κιόλας ημέρες θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των παλαιότερων λογαριασμών και, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Αρναουτάκη, μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξει η δυνατότητα ακόμα περισσότερο αποπληρωμών.

Τα χρέη αυτά αφορούν έργα, που έχουν εκτελεστεί με χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους, με φορείς υλοποίησης τόσο τους δήμους όσο και την περιφέρεια (πρώην νομαρχίες).

Ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε ενώπιον των παρευρισκομένων ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις πληρωμές για έργα του ΟΣΚ, καθώς εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη λήψη ενός δανείου 100 εκ. ευρώ. Επίσης, πληρωμές έχουν ξεκινήσει και από το πρόγραμμα «Θησέας», ενώ πιέσεις θα γίνουν και προς τα υπουργεία για να εκταμιευθούν χρήματα για έργα που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

55 εκ. ευρώ επιπλέον για οδικά έργα μέσω ΕΣΠΑ

\"\"Για μία ακόμα φορά διεφάνη ότι η μεγάλη ελπίδα είναι το ΕΣΠΑ, το οποίο έχει απρόσκοπτη χρηματοδότηση και ο περιφερειάρχης επανέλαβε προς τους δημάρχους, αλλά και τους εργολήπτες ότι πρέπει όλοι να «τρέξουν» για να εντάξουν έργα και να απορροφήσουν χρήματα. «Είναι κρίμα να υπάρχουν πόροι από το ΕΣΠΑ και να μην έχουμε απορρόφηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι κοινή απόφασή του μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θανάση Καρούντζου είναι να «βγουν στον αέρα» επιπλέον 20 εκ. ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας στο επαρχιακό δίκτυο, μέσω ΕΣΠΑ, καθώς και 10 εκ. ευρώ για την αγροτική οδοποιία.

Επίσης, θα προκηρυχθούν έργα 25 εκ. ευρώ για ανάπτυξη της υπαίθρου και όλα αυτά θα προστεθούν στα 25 εκ. ευρώ για οδικά έργα, πίστωση που ήδη «τρέχει».

«Είναι χρήματα από το ΕΣΠΑ, είναι διασφαλισμένα και μέσα στο επόμενο δίμηνο – τρίμηνο θα πρέπει να υποβληθούν από φορείς για να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης και δημοπράτησής τους», είπε ο κ. Αρναουτάκης.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή τόνισε πως η πολιτική κατεύθυνση της Περιφέρειας Κρήτης είναι μέσα στο 2011 να πληρωθούν τα οφειλόμενα προς τους εργολάβους και μετά να γίνουν νέες δημοπρατήσεις έργων. «Πρώτα ξεχρεώνουμε και μετά δημοπρατούμε», είπε χαρακτηριστικά η Μαίρη Λιονή, όπως άλλωστε έχει τονιστεί εδώ και καιρό από τους παράγοντες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Αιτήματα από τους δημάρχους

Ο περιφερειάρχης άκουσε και τους πέντε δημάρχους του Ρεθύμνου να περιγράφουν τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τα εκτελούμενα έργα, που καθυστερούν λόγω της έλλειψης ρευστού προς τους εργολάβους. Παράλληλα, του έθεσαν μία σειρά από έργα, που αποτελούν προτεραιότητες για τους δήμους.

Στον δήμο Ρεθύμνου στις πρώτες θέσεις της προτεραιότητας είναι η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων, αίτημα που επανέλαβε για μία ακόμα φορά ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης.

Ο κ. Μαρινάκης απέσπασε τη δέσμευση του Σταύρου Αρναουτάκη ότι η αναβάθμιση των υποδομών της μαρίνας και όχι μόνο θα είναι μεταξύ των έργων που θα προωθηθούν προς ένταξη.


της Αγγελικής Καλλέργη\"\"/goodnet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook