Έως και «600 Ευρωπαίοι» έχουν ενταχθεί στη συριακή εξέγερση για να πολεμήσουν κατά των κυβερνητικών δυνάμεων, αποκαλύφθηκε χθες σε έκθεση που συνέταξε το Διεθνές Κέντρο Μελετών για τη Ριζοσπαστικοποίηση (ICSR) του Κινγκ’ς Κόλετζ του Λονδίνου.

«Ένας αριθμός μεταξύ 140 με 600 Ευρωπαίων έχουν μεταβεί στη Συρία από τις αρχές του 2011, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7 με 11% των ξένων μαχητών», επισημαίνεται στην έκθεση.

Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε «450 διαφορετικές πηγές, που προέρχονται από αραβικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και στις ενημερώσεις για τους θανάτους «μαρτύρων» που παραθέτουν οι ιστοσελίδες των τζιχαντιστών».

Η διαφορά στην εκτίμηση (140 με 600) οφείλεται στην ερμηνεία των πηγών: ο χαμηλός αριθμός βασίζεται στα επιβεβαιωμένα στοιχεία, ο υψηλότερος στις κυβερνητικές εκτιμήσεις και στα δεδομένα των μέσων ενημέρωσης. Στην έκθεση, ο συνολικός αριθμός των ξένων μαχητών εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 2.000 έως 5.500.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Ευρωπαίοι μαχητές προέρχονται από 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία (30 έως 92 μαχητές), η Γερμανία (από τρεις έως 40), η Βρετανία (28 έως 132), η Ιρλανδία (26), το Βέλγιο (14 έως 85), η Δανία (τρεις έως 78) και η Ολλανδία (από πέντε έως 107). Η Ισπανία, η Σουηδία, το Κόσοβο, η Φινλανδία, η Βουλγαρία, η Αυστρία και η Αλβανία κατονομάζονται επίσης στην έκθεση, όμως ο αριθμός των μαχητών που προέρχονται από αυτές είναι κατώτερος των δέκα.

real.gr