Όλα τα νεώτερα δεδομένα αναφορικά με τις κυήσεις υψηλού κινδύνου παρουσιάζονται στην διάρκεια διήμερου σεμιναρίου , οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα Σαββάτο (9/4) και ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή 10/4 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά.

Πρόκειται για το 4ο Παγκρήτιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Μαιευτικής Γυναικολογίας με θέμα «Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου» το οποίο διοργανώνεται στα Χανιά από τη Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία Κρήτης, σε συνεργασία με τη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Κρήτης και την Εταιρεία Ιατρικών Μελετών Κρήτης.

Η επίσημη έναρξη, στο μεγάλο Αρσενάλι στο παλιό λιμάνι των Χανίων , θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα του Σαββάτου , με διάλεξη του Γ. Κολιάκου με θέμα \’Ομφάλιος Λώρος – Βλαστικά Κύτταρα και Εφαρμογές\’.

Το μέλος του Δ.Σ. της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας Κρήτης κ.Γιάννης Γιακουμάκης σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr επεσήμανε με τις εξελίξεις της επιστήμης έχουν αυξηθεί οι δυνατόητες των γυναικολόγων-μαιευτήρων για καλύτερη και πιό αποτελεσματική αντιμετώπιση των κυήσεων υψηλού κινδύνου και σε ότι αφορά στην μητέρα αλλά και στο νεογνό.

\”Και απεικονιστικά, δηλαδή με υπερηχογραφικό έλεγχο και μαγνητικές τομογραφίες, αλλά και με βιοχημικές εξετάσεις, δηλαδή εξετάσεις αίματος, επιτυγχάνεται ένας συνδυασμός που καλύπτει την πετυχημένη πορεία της κύησης και για την μητέρα και για το παιδί\” τόνισε ο κ.Γιακουμάκης.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

\”Σκοπός της επιστημονικής αυτής διημερίδας είναι η ενημέρωση των μαιευτήρων – γυναικολόγων, των παιδίατρων – νεογνολόγων, των ιατρών άλλων ειδικοτήτων, των μαιών και άλλων επαγγελματιών Υγείας για τις εξελίξεις και τις σύγχρονες προσεγγίσεις σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των κυήσεων υψηλού κινδύνου με στόχο την προάσπιση της υγείας των εγκύων γυναικών, την αποφυγή μειζόνων επιπλοκών στην ανάπτυξη του εμβρύου και τελικά την επίτευξη ικανοποιητικού περιγεννητικού αποτελέσματος.

Η πλούσια θεματολογία του σεμιναρίου καλύπτεται από διακεκριμένους ομιλητές με γνώση και εμπειρία στα σχετικά αντικείμενα που προέρχονται από το εξωτερικό, τα ελληνικά Πανεπιστήμια, αλλά κυρίως από το υπάρχον επιστημονικό δυναμικό που υπηρετεί στα Νοσοκομεία της Κρήτης.

Ειδικότερα, όμως, στη φετινή εκδήλωση της Εταιρείας υπάρχει συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων Υγείας από τις Βαλκανικές χώρες, που θα μεταφέρουν και θα αποκομίσουν εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση των παθολογικών κυήσεων που αποτελεί ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα της Μαιευτικής, αλλά και των συστημάτων δημόσιας υγείας.

Σε θεματικές ενότητες παρουσιάζονται τα καθιερωμένα κλινικά πρωτόκολλα, αλλά και οι νεότερες εξελίξεις στην πρόβλεψη, πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των κυήσεων που επιπλέκονται με υπέρταση και προεκλαμψία, σακχαρώδη διαβήτη κύησης, καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου, περιγεννητικές λοιμώξεις και απειλούμενο πρόωρο τοκετό.

Παρουσιάζονται επίσης οι συνέπειες και η προτεινόμενη αντιμετώπιση των περιπτώσεων όπου η έγκυος μητέρα παρουσιάζει επιπλοκές από συστήματα όπως το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό, το αιματολογικό κ.ά. ή έχει εκτεθεί σε ακτινοβολία ή υποφέρει από άλλα οξεία ή χρόνια νοσήματα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην παρακολούθηση και αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων πολυδύμων κυήσεων ή ιδιαίτερων περιπτώσεων κυήσεων όπως αυτή των εφήβων κοριτσιών ή των γυναικών που πάσχουν από κακοήθη νοσήματα.

Θα συζητηθεί η συμβολή των σύγχρονων διαγνωστικών μέσων όπως η τρισδιάστατη υπερηχογραφία και η μαγνητική τομογραφία στην καλύτερη παρακολούθηση των κυήσεων υψηλού κινδύνου.

Θα παρουσιαστούν οι υπάρχουσες και οι μελλοντικές δυνατότητες αξιοποίησης των βλαστικών κυττάρων από το αίμα του ομφάλιου λώρου, θέμα για το οποίο υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις.

Τέλος, θα υπάρξει γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση των κυήσεων υψηλού κινδύνου στις βαλκανικές χώρες.

Συνολικά στη διάρκεια του διημέρου θα γίνουν 35 διαλέξεις, ενώ ο αριθμός των ομιλητών και προεδρευόντων υπερβαίνει τους 70. Σημειώνεται δε ότι θα ανακοινωθούν ερευνητικές εργασίες που υλοποιούνται στα Νοσοκομεία της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook