Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ψήφισή του και από τη Βουλή.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται η σημαντικότερη κοινωνική μεταρρύθμιση στη Γαλλία μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής το 1981 και αποτέλεσε κομβικής σημασίας δέσμευση στην προεκλογική εκστρατεία του Φρ.Ολάντ.

Η πρόταση νόμου που εγκρίθηκε διά ανατάσεως της χειρός με μικρές τροποποιήσεις θα επιστρέψει τον Μάιο στην Εθνοσυνέλευση, όπου οι σοσιαλιστές διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία. Ύστερα από την τελική της έγκριση εκεί, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του χρόνου.

Η Γαλλία έρχεται έτσι να προστεθεί στην λίστα με τις 11 χώρες -περιλαμβανομένων του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Ν.Αφρικής- όπου επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Ο γάμος επιτρέπεται επίσης στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη.

Στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν πραγματοποιηθεί ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του γάμου ομοφυλοφίλων ζευγαριών, ενώ δεν έλειψαν και οι συμπλοκές διαδηλωτών-αστυνομικών.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των γάλλων πολιτών τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης των γάμων.

in.gr