Στην τελική ευθεία έχει μπει το θέμα της λειτουργίας του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής Γέργερης και πλέον απομένουν κάποιες λεπτομέρειες ώστε να ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχθεί τους νεαρούς, επίδοξους οδηγούς.

Πριν λίγες ημέρες δυο υπάλληλοι του δήμου Γόρτυνας, η Χρυσούλα Τσιμπλοστεφανάκη κι ο Βασίλης Χαλκιαδάκης, βρέθηκαν στις Σέρρες όπου παρακολούθησαν Σεμινάριο Κατάρτισης για τα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής, προκειμένου να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και να μπορούν να αναλάβουν ρόλο εκπαιδευτών, στο ΠΚΑ Γέργερης, όταν αυτό ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Το σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών, σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Ζίχνης, τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Σερρών και την Αυτοκινητοδρόμιο Α.Ε., διοργανώθηκε από την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πλέον απομένουν κάποιες μικρές παρεμβάσεις στο χώρο από το δήμο Γόρτυνας ώστε να είναι απόλυτα έτοιμο να λειτουργήσει το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Γέργερης. Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Γέργερη, κόστισε 154.000 ευρώ κι η χρηματοδότηση του έγινε από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Ουσιαστικά αποτελεί μια μικρογραφία πόλης όσον αφορά τις συνθήκες κυκλοφορίας, με δρόμους, φανάρια, ακόμα και γραμμές τρένου.

Τι είναι τα ΠΚΑ

Τα Π.Κ.Α. συνιστούν εκπαιδευτικές μονάδες κυκλοφοριακής διαπαιδαγώγησης για νέους, που απευθύνονται κυρίως σε μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης. Ο λειτουργικός χώρος των Π.Κ.Α. περιλαμβάνει ένα οδικό δίκτυο αστικού και περιαστικού τύπου, υπό κλίμακα, που έχει σχεδιαστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα σε σχέση με το πραγματικό.

Η χρήση των οδικών υποδομών παρέχει τη δυνατότητα προσομοίωσης των πραγματικών συνθηκών κυκλοφορίας σε ένα απόλυτα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον. Η κυκλοφοριακή αγωγή στα Π.Κ.Α. συνίσταται από δύο κυρίαρχους πυλώνες, με σαφή χρονική διαβάθμιση:

ΠΑΡΟΝ: Διδασκαλία των κανόνων κυκλοφορίας (κύρια πεζών) με υπόβαθρο τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στο οδικό σύστημα, μέσω της οποίας επιχειρείται να ενισχυθούν και να προστατευτούν οι νέοι στις καθημερινές μετακινήσεις τους.

ΜΕΛΛΟΝ: Γνωριμία και εξοικείωση με τον ενδεικνυόμενο κώδικα συμπεριφοράς του χρήστη της οδού (πεζός + οδηγός), στο φάσμα του ιδανικού οδικού περιβάλλοντος, στοχεύοντας στη διαμόρφωση ορθής κυκλοφοριακής συνείδησης των παιδιών, σε μία ηλικία που διαπλάθεται ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά τους.

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα που παρέχει το Π.Κ.Α. είναι:

Κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση νέων σε ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον, που συνδυάζει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα με την ψυχαγωγία.

Πιστή προσομοίωση πραγματικών συνθηκών κυκλοφορίας που επιδρά καταλυτικά στους μικρούς εκπαιδευόμενους, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο διδασκαλίας ακουστικών και οπτικών ερεθισμάτων (σχολική αίθουσα, βιβλία, multimedia, κ.λπ.).

Ίδρυση εστιών – μικροδομών κυκλοφοριακής αγωγής, διάσπαρτων στην Επικράτεια, που μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήρια της προσπάθειας βελτίωσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook