Μειωμένες πιθανότητες εγκυμοσύνης εμφανίζουν όσες γυναίκες καταναλώνουν μεγάλο αριθμό συμπληρωμάτων αντιοξειδωτικών βιταμινών, προειδοποιούν οι ειδικοί στο Ισραήλ. Η χρήση τους επιβάλλεται να γίνεται με μέτρο…

Η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων αντιοξειδωτικών όπως οι βιταμίνες A, C και Ε, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ωορρηξία, δήλωσε η Nava Dekel, καθηγήτρια βιολογίας.

H ίδια και οι συνεργάτες της στο Ινστιτούτο Weizmann στο Rehovot, του Ισραήλ κατέληξε στο ότι οι ωοθήκες που εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ήταν λιγότερο πιθανό να παράγουν ωάρια.

Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και παρατηρήθηκε το εξής: Τα ποντίκια των οποίων οι ωοθήκες έλαβαν με τη μορφή ένεσης δύο αντιοξειδωτικά, γνωστά και ως NAC και BHA, ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό να παράγουν ωάρια από εκείνα που δεν είχαν. Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

H καθηγήτρια Dekel, η οποία βρισκόταν στο Λονδίνο για την ετήσια Διάλεξη που αφορά τις γυναίκες δήλωσε: «Τα αντιοξειδωτικά χρησιμοποιούνται στο δυτικό κόσμο σε υπερβολικά μεγάλες δόσεις, για να μας κρατήσουν νεότερους και υγιείς αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου.»

«Αλλά θα ήθελα να προτείνω να είμαστε πιο προσεκτικοί στη χρήση αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα οι νεότερες γυναίκες που θέλουν να είναι γόνιμες και να κάνουν οικογένεια»,συνέχισε.

Αναμένονται περισσότερες μελέτες πάνω στο θέμα οι οποίες θα πάνε ένα βήμα παραπέρα και θα αναζητήσουν και άλλες αρνητικές επιδράσεις των βιταμινών αυτών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook