Η εικόνα ενός μικρού παιδιού με ένα ipad στα χέρια έχει γίνει καθημερινότητα πια, αλλά δεν παύει να είναι ολίγον σοκαριστική. Και επικίνδυνη για την ψυχική υγεία του παιδιού σύμφωνα με τα νέα στοιχεία.

Οι ειδικοί έχουν αρχίσει να προειδοποιούν τους γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να παίζουν με ταμπλέτες ή smartphones για αρκετές ώρες της ημέρας πως κινδυνεύουν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες στην ψυχική υγεία των μικρών.

Στην Αγγλία μάλιστα έχει παρατηρηθεί το πρώτο κρούσμα τετράχρονης που νοσηλεύεται επειδή γινόταν υπερβολικά καταθλιπτική και απαρηγόρητη μόλις της έπαιρναν το ipad από τα χέρια.

Η μικρούλα χρησιμοποιούσε το tablet των γονιών της για τουλάχιστον ένα χρόνο για περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα, γεγονός που της προκάλεσε εθισμό.

Σύμφωνα με τον γιατρό Ρίτσαρντ Γκράχαμ, ο οποίος πριν από τρία χρόνια άνοιξε την πρώτη κλινική τεχνολογικού εθισμού, υπάρχουν πολλές αντίστοιχες με τις τετράχρονης περιπτώσεις, απλώς οι γονείς διστάζουν να απευθυνθούν κάπου για βοήθεια.

Ο Δρ. Γκράχαμ μιλώντας στον Telegraph ανέλυσε πως τα συμπτώματα στέρησης των εθισμένων παιδιών είναι ίδια με εκείνα που εμφανίζουν οι αλκοολικοί ή οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

«Τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να ασχολούνται ή να παίζουν με τα κινητά και τα tablets και θέλουν να κάνουν το ίδιο, αλλά δεν μπορούν να το διαχειριστούν και καταλήγουν να εθίζονται στη χρήση αυτών των συσκευών».

Οι ψυχίατροι εκτιμούν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εθίζονται με τεχνολογικές συσκευές έχει αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία χρόνια, ενώ πρόσφατη έρευνα δείχνει πως ένας στους επτά γονείς αφήνει το παιδί του να παίζει με γκάτζετς για τουλάχιστον τέσσερις ώρες τη μέρα. Κι όλα αυτά ενώ το 81% όσων πήραν μέρος στην έρευνα παραδέχτηκε πως τα παιδιά σήμερα ασχολούνται πάρα πολύ με έξυπνες συσκευές.

iefimerida.gr