Μπορεί ο Τιτανικός να βυθίστηκε εδώ και 100 χρόνια, τα ευρήματα όμως του ιστορικού κρουαζιερόπλοιου προσελκύουν ακόμη το ενδιαφέρον των συλλεκτών ανά τον κόσμο.

Έτσι έγινε και με το γράμμα του πρώτου βιολιστή της ορχήστρας που πωλήθηκε σε πρόσφατη δημοπρασία για περίπου 142.000 δολάρια.

Σύμφωνα με το BBC, οι ειδικοί είχαν εκτιμήσει πως η τιμή του εν λόγω γράμματος θα κυμαινόταν μεταξύ 76.000 και 91.000 δολαρίων. Ωστόσο, η αξία του άγγιξε πολύ μεγαλύτερες προσφορές.

Το γράμμα γράφτηκε στις 10 Απριλίου του 1912, πέντε μέρες πριν το πλοίο προσκρούσει σε παγόβουνο και τελικά οδηγηθεί στο βυθό, ενώ ο βιολιστής σκόπευε να το στείλει στους γονείς του.

Το περιεχόμενο της επιστολής είχε ως εξής:

«Μέχρι στιγμής το ταξίδι μας βαίνει καλώς. Το γράμμα μου είναι λίγο βιαστικό, αλλά προσπαθώ να τακτοποιηθώ ακόμη. Το πλοίο είναι πολύ ωραίο και φαίνεται να έχουν σπαταληθεί πολλά χρήματα για αυτό. Μου λείπει πολύ το σπίτι και θα ήθελα πολύ να σας δω όλους έστω και για μία ώρα, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ. Έχουμε μία πολύ καλή μπάντα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πολύ καλά. Έπρεπε να αγοράσω κάποια σεντόνια και έστειλα τα άπλυτα σπίτι. Ίσως φτάσω στο σπίτι την Κυριακή το πρωί. Είμαι χαρούμενος που το πόδι της μητέρας είναι καλύτερα».

Αυτό που προκαλεί επίσης ενδιαφέρον είναι ότι το βιολί του μουσικού εντοπίστηκε, εξετάστηκε και τελικά επαληθεύτηκε η γνησιότητά του. Το συγκεκριμένο όργανο πρόκειται να δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

iefimerida.gr