Η δημόσια υγεία, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει καθημερινά μεγάλα προβλήματα. Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό (μόνο ιατρικό, γιατί από διοικητικό-υποστηρικτικό πάμε καλά…), ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, παραμελημένες εγκαταστάσεις και μηχανήματα, είναι μόνο μερικά από αυτά.

Αυτό βέβαια δεν αποτελεί τωρινό φαινόμενο, εξαιτίας της τρόικα. Κακά τα ψέματα…

Η δημόσια υγεία δομήθηκε πάνω σε σαθρές βάσεις, έχοντας σαν δάφνες ένα ωραίο περιτύλιγμα (κατασκευή νέων νοσοκομείων), αλλά χωρίς καθόλου σχεδιασμό και σκεπτικό για το μέλλον.

Πάντα θέλαμε παραπάνω χρήματα, παραπάνω νοσοκομεία, παραπάνω προσωπικό, παραπάνω, παραπάνω… Και πάντα (ακόμα και σε καλύτερες εποχές) ασφαλισμένοι-ασθενείς, δεν είχαν τη σωστή εξυπηρέτηση, πάντα υπήρχαν τα ράντζα, πάντα προσωπικό που έβαζε το χέρι σε μίζες, πάντα, πάντα, πάντα… Ο απλό πολίτης, στο ίδιο σημείο θεατής.

Όταν λέμε λοιπόν ό,τι ασφαλισμένοι και ασθενείς είναι σε απόγνωση, δεν αποτελεί είδηση.

Είδηση όμως αποτελεί ότι για να δικαιολογήσει ασθενής οδοιπορικά, χρειάζεται 10-15 δικαιολογητικά και 2 τουλάχιστον ημερομίσθια για να τα συγκεντρώσει.

Άκουσον άκουσον…

Για να δικαιολογήσει οδοιπορικά ασθενής από τα Χανιά, ο οποίος πάσχει από σοβαρή ασθένεια και το περασμένο χρονικό διάστημα έπρεπε να πηγαινοέρχεται συχνά στο Ηράκλειο για τη θεραπεία του, θα πρέπει συλλέξει τα παρακάτω:

• Έγγραφο από το νοσοκομείο, υπογεγραμμένο από το γιατρό, το οποίο θα πιστοποιεί ότι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έκανε τις σχετικές θεραπείες (απόλυτα λογικό…)
• Εισιτήρια μετακινήσεων, αποδείξεις για βενζίνη κλπ. (απόλυτα λογικό…)
• Σφραγίδα από το παράρτημα του ΕΟΠΠΥ, που βρίσκεται στο νοσοκομείο (ας πούμε και αυτό λογικό)
• Σφραγίδα από το κεντρικό κατάστημα του ΕΟΠΠΥ στο Ηράκλειο από τον προϊστάμενο (εδώ αρχίζουν τα παράλογα…)
• Βεβαίωση από το Νοσοκομείο Χανίων ότι δεν διαθέτει ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα (και άλλο παράλογο…)
• Υπεύθυνη δήλωση στον ΕΟΠΠΥ Χανίων για τα παραπάνω

Τα έγγραφα σταματάνε εδώ, διότι ο ασθενής απογοητεύεται και σταματά τις διαδικασίες για τα οδοιπορικά. Αν συνέχιζε θα είχαμε και άλλα έγγραφα. Και όπως λέει χαρακτηριστικά ο υπάλληλος του ΕΟΠΠΥ, το ποσό που θα πάρει ο ασθενής, αν τελικά το πάρει , θα είναι πολύ μικρό και μετά από μήνες…

Αυτή είναι λοιπόν η λογική του ΔΗΜΟΣΙΟΥ συστήματος υγείας που έχουμε στην Ελλάδα.

Μια λογική που στηρίζεται στο δόγμα ότι οι υπάλληλοι είναι πάντα λίγοι, οι ασφαλισμένοι-ασθενείς να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν και να μην διεκδικούν τα δικαιώματα τους και οι υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας, να απαξιώνονται συνεχώς.

Η εβδομάδα των παθών έρχεται, θα φύγει πάλι και θα έρθει ξανά του χρόνου. Η εβδομάδα των παθών για τους ασφαλισμένους-ασθενείς είναι διαχρονική και δυστυχώς καμία θεραπεία στον ορίζοντα…

Βαλάντης Χαιρέτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook