Πρόταση νόμου για την κατάργηση του θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης κατέθεσε την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα ζητείται να αντικατασταθεί το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 41 του ν. 3536/2007 (Α’ 42) υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε περίοδο ειρήνης» ως εξής:

«Η πολιτική επιστράτευση ή η με οποιονδήποτε τρόπο επίταξη των υπηρεσιών απεργών απαγορεύονται απολύτως, είτε πριν είτε μετά την κήρυξη της απεργίας. Πολιτική επιστράτευση που έχει κηρυχθεί και δεν έχει ανακληθεί παύει να ισχύει».

Την κατάθεση της πρότασης νόμου είχε προαναγγείλει νωρίτερα την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

«Σε αυτή την πρόταση θα κληθούν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει:

«Ώς εδώ με τη βία και την τρομοκρατία απέναντι στην κοινωνία και τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η τρίτη πολιτική επιστράτευση, αλλά θα είναι η τελευταία. Είτε την ψηφίσουν είτε δεν την ψηφίσουν εδώ μέσα».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι στο εξής το κόμμα του θα υπερασπιστεί τους εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με όλα τα μέσα και ότι «η επόμενη απεργία θα είναι πολιτική».

Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης που κατατέθηκε αναφέρεται:

«Η προφανώς παράνομη και αντισυνταγματική διεύρυνση των περιπτώσεων επίταξης υπηρεσιών (και μάλιστα απεργών), όταν διεξάγεται ταξική και συνδικαλιστική πάλη εντός των θεσμών της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και προοιωνίζεται ενδεχόμενη νίκη των εργαζομένων, καταργεί τη δημοκρατική νομιμότητα και το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της απεργίας.

» Η πολιτική επιστράτευση απεργών είναι μέτρο καθαρά αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό, αφού παρεμποδίζει ανεπίτρεπτα την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου εργασιακού δικαιώματος για απεργία.

» Η περίπτωση μάλιστα της πρόσφατης υπ’ αριθ. Υ281/11-5-2013 (ΦΕΚ Β’ 1139) απόφασης του πρωθυπουργού εισάγει νέο είδος εκτροπής από τη συνταγματική νομιμότητα, την «προληπτική» επιστράτευση εργαζομένων (στη συγκεκριμένη περίπτωση των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης - δημοσίων υπαλλήλων), προτού τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα λάβουν τη σχετική για την απεργία απόφαση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την κατάργηση της ρύθμισης του νόμου που διευρύνει, ανεπίτρεπτα κατά το Σύνταγμα, τους σκοπούς για τους οποίους μπορεί να επιβληθεί επίταξη υπηρεσιών και ρητά απαγορεύεται η πολιτική επιστράτευση απεργών.

Επίσης, εκφράζει την αντίθεσή του και με άλλες διατάξεις του νόμου 3536/2007, αλλά -όπως επισημαίνεται- «καταθέτει τη συγκεκριμένη πρόταση ως άμεσα αναγκαία, ενόψει της καταχρηστικής και αντισυνταγματικής κυβερνητικής πρακτικής των τελευταίων μηνών, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, ώστε να παύσουν να ισχύουν οι πρωθυπουργικές αποφάσεις του τελευταίου 8μήνου για τις πολιτικές επιστρατεύσεις των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ναυτεργατών και εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες».

«Καλούμε τα κόμματα και τους βουλευτές να υποστηρίξουν την παρούσα πρόταση νόμου ώστε να υπάρξει αποτελεσματική προστασία του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας» καταλήγει η αιτιολογική έκθεση.

in.gr