Ο Δήμος Πλατανιά, ο Δήμος Καντάνου - Σελίνου και το Δίκτυο Συνεργασίας και Πολιτισμού "Ο Δρόμος των Μουσείων" γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και παρουσιάζει τις δράσεις "Μουσεία με Πύλες Ανοιχτές".

Τα 6 Μουσεία που απαρτίζουν και οριοθετούν το «Δρόμο των Μουσείων»: το «Μουσείο Κρητικών Βοτάνων» στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, το «Μουσείο Αλιείας» στο Κολυμβάρι, το «Μουσείο Ελιάς Βουβών» στις Άνω Βούβες, το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» στο Δρομόνερο, το «Ιστορικό Μουσείο Καντάνου» στη Κάντανο και το «Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης» στην Παλαιόχωρα γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (Σάββατο 18 Μαΐου 2013) και συνδιοργανώνουν τις πολιτιστικές δράσεις «Μουσεία με Πύλες Ανοικτές» από τις 18 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου 2013 με θέμα «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή».

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 (Διεθνής Ημέρα Μουσείων) όλα τα Μουσεία θα παραμείνουν ανοικτά από τις 11.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα προσφέροντας στους επισκέπτες τους δωρεάν ξεναγήσεις, κεράσματα, performances και happenings.

Aπό τις 18 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου 2013 θα πραγματοποιηθούν σε κάθε Μουσείο Ειδικές Ξεναγήσεις για παιδιά και ομάδες επισκεπτών και σειρές Ειδικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για παιδιά Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 στις 6.00 το απόγευμα το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» του Δρομονέρου σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, το Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την ομάδα «Εν Φλω» θα παρουσιάσουν στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (Μέγαρο Διομήδη, Γ’ Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα) τη διαδραστική εγκατάσταση «Συντρέχω-Αλλάζω: Ιχνηλάτηση Συσύφειας Διαδρομής» στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «Νύχτα Μουσείων».

Τη Δευτέρα 20, την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013 θα πραγματοποιηθούν στο «Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης», σε συνεργασία με το «Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης» και το «Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών», ειδικά Εικαστικά Εργαστήρια Μουσειοσκευών σε δύο ενότητες: Α: «Ζωγραφίζω την Ανθρώπινη Μορφή» και Β: «Ζωγραφίζω το Ζώο» με την καθοδήγηση της ειδικής εκπαιδευτικής συμβούλου του «Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης» κας Αθανασίας Σκληρού.

Την Πέμπτη 23 Μαΐου 2013, στις 7.30 το απόγευμα θα γίνει προβολή στο «Μουσείο Κρητικών Βοτάνων» της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης του ντοκιμαντέρ «Τα Φυτά των 5 Ηπείρων» με εισαγωγή και παρουσίαση από τον δρ Λουκά Ανδριανό.

Την Τρίτη 28 Μαΐου 2013 στις 7.30 το απόγευμα στο «Μουσείο Ελιάς Βουβών» θα δοθεί η διάλεξη «Το θαύμα του ελαιόλαδου στην παιδική διατροφή» από τη διαιτολόγο & διατροφολόγο Γεωργία Πετράκη και η νεοσύστατη Παιδική Χορωδία του Δήμου Πλατανιά υπό τη διεύθυνση της Κυριακής Μπονάτου θα παρουσιάσει στην εορταστική πρώτη της εμφάνιση στο κοινό τραγούδια με θέμα την Ελιά και την Ειρήνη.

Οι εκδηλώσεις «Μουσεία με Πύλες Ανοιχτές» θα κλείσουν εορταστικά στο «Μουσείο Αλιείας» του Κολυμβαρίου το Σάββατο 1 Ιουνίου 2013 στις 7.30 το απόγευμα με τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας «Επιπλέων» του Karl Heinz Loof σε εικαστική επιμέλεια του Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη.

Σε όλες τις εκδηλώσεις η Είσοδος για το κοινό είναι Ελεύθερη.

«Ο Δρόμος των Μουσείων»

«Μουσείο Κρητικών Βοτάνων» . «Μουσείο Αλιείας» . «Μουσείο Ελιάς Βουβών» «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» . «Ιστορικό Μουσείο Καντάνου» «Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης»

Ο Δήμος Πλατανιά και ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου του Νομού Χανίων της Κρήτης με απόλυτη γνώση της κοινής των πολιτιστικής κληρονομιάς και των ομόρροπων στόχων ανάδειξης των πολιτιστικών αξιών συσφίγγουν τη συνεργασία τους και σηματοδοτούν ένα νέο δρόμο πολιτισμού που ταυτόχρονα είναι και ένας οδικός άξονας που διασχίζει από άκρη σε άκρη και τους δύο Δήμους, ενώνοντας το Κρητικό με το Λιβυκό Πέλαγος, σε μια πορεία με 6 καθοριστικές Στάσεις Πολιτισμού. Κάθε Στάση και ένα Μουσείο. Και όλα τα Μουσεία μαζί, μια διαδρομή: «O Δρόμοs των Μουσείων».

«Ο Δρόμος των Μουσείων» είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα συνεργασίας και ανάπτυξης των κοινών πολιτιστικών στόχων των 6 Μουσείων που συμμετέχουν σε αυτόν αλλά συνάμα είναι και ο υπαρκτός οδικός άξονας από το Κρητικό ως το Λιβυκό Πέλαγος που συμπεριλαμβάνει τα 6 Μουσεία ως Σταθμούς Πολιτιστικής Μνήμης, Δράσης και Ανάτασης.

Ξεκινώντας από τον Βορά, τη ρίζα του Ακρωτηρίου Σπάθα του Δήμου Πλατανιά στο Κρητικό Πέλαγος όπου βρίσκεται η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και καταλήγοντας στο Νότο, στην Παλαιόχωρα του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, στο Λιβυκό Πέλαγος «Ο Δρόμος των Μουσείων» είναι μια διαδρομή πολιτισμού με 6 μείζονος σημασίας Σταθμούς που επαυξάνει, αναδεικνύει και προβάλει τόσο το κοινό πολιτιστικό βεληνεκές των 6 Μουσείων που τον απαρτίζουν όσο και τις γηγενείς πολιτιστικές αξίες της ενδοχώρας που διατρέχει.

«Μουσείο Κρητικών Βοτάνων» Τηλ. 69 72 41 44 89
«Μουσείο Αλιείας» Τηλ. 69 77 57 11 06
«Μουσείο Ελιάς Βουβών» Τηλ. 69 45 15 76 67
«Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» Τηλ. 693 73 83 500
«Ιστορικό Μουσείο Καντάνου» Τηλ. 69 77 58 60 51
«Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης» Τηλ. 69 79 22 86 04