Στη συνεδρίαση με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπής Επαγγελματιών καφέ – μπαρ – εστιατορίων, παραβρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, 12 Απριλίου, και ώρα 15.00, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, στο χώρο εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου «ΙΑΝΟΣ», επί της οδού Σταδίου 24 στην Αθήνα, όπου και κατέθεσε τις θέσεις και τις προτάσεις της Συμμαχίας για τα προβλήματα του κλάδου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Αυγενάκης παρουσίασε στους επαγγελματίες του κλάδου εστίασης και αναψυχής η Δημοκρατική Συμμαχία τη συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, την οποία και θα καταθέσει με τη μορφή τροπολογίας τις επόμενες ημέρες στον τομέα νομοθετικού έργου της Βουλής.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής τάχθηκε στο πλευρό των επαγγελματικών και σημείωσε ότι τα δύο βασικά σημεία της παρέμβασης / τροπολογίας που παρουσίασε είναι:

Πρώτον, να έχει το δικαίωμα ο κάθε καταστηματάρχης μέσω ειδικής σήμανσης και συγκεκριμένων προδιαγραφών να μπορεί να χαρακτηρίζει το κατάστημά του ως χώρο καπνιζόντων ή μη, ρύθμιση που ανέφερε ότι είναι απολύτως εφαρμόσιμη και ρεαλιστική υπό τις κρατούσες συνθήκες.

Δεύτερον, όσον αφορά στην επιβολή προστίμων στους υπευθύνους διαχείρισης και λειτουργίας των καταστημάτων, σημειώνεται ότι το αντικαπνιστικό μέτρο αφορά σε όλους τους πολίτες, ώστε ο καθένας είναι υπεύθυνος για την τήρηση του ή μη και συνεπώς, είναι ο ίδιος υπαίτιος για την τυχόν παράβασή του. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για μέτρο που αφορά στον τρόπο ή στις προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να υφίσταται τις συνέπειες της παράβασης ο ιδιοκτήτης ή ο εκάστοτε υπεύθυνος διαχείρισης, αλλά για καθολικό μέτρο που αφορά στον κάθε πολίτη χωριστά, ώστε οι ιδιοκτήτες ή υπεύθυνοι διαχείρισης δεν είναι επιφορτισμένοι, ούτε έχουν εξουσία να εκτελούν καθήκοντα «αστυνόμευσης» και να διαπληκτίζονται με τους πελάτες τους.

Επιπλέον, αναγνώρισε ως προφανές ότι «η ολική απαγόρευση του καπνίσματος έχει ανεπανόρθωτες αρνητικές συνέπειες στα καταστήματα του κλάδου, που την παρούσα χρονική συγκυρία με τις κρατούσες οικονομικές συνθήκες με δυσκολία καταφέρνουν να επιβιώσουν», ενώ τόνισε ότι «σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο κύκλος εργασιών μόνο των χώρων εστίασης ανέρχεται στο ποσόν των 5,6 δισ ευρώ για το 2009 μειωμένος έναντι του 2008 κατά 800 εκατομμύρια ευρώ». Κλείνοντας, ανέφερε ότι «η εμμονή στην τήρηση της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος θα οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό πληθώρα επιχειρηματιών που επένδυσαν τεράστια ποσά προκειμένου να δημιουργήσουν καταστήματα σύγχρονα, ανταγωνιστικά και λειτουργούντα υπό τους αυστηρότατους όρους και τις προϋποθέσεις που θέσπισαν οι νόμοι και λοιπές υγειονομικές διατάξεις