Συνάντηση με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, μετά από αίτημα του ιδίου.

\”Υπήρξε ένας ειλικρινής διάλογος\”, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας και αναφέρθηκε στην πρόθεση του υπουργείου για νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά πορείες κάτω των 200 ατόμων κάνοντας λόγο για \”προκλητικά\” μικρές διαδηλώσεις. Η νομοθετική ρύθμιση θα αφορά σε όλο το χρόνο και όχι μόνο στην τουριστική περίοδο και για όλες τις πόλεις της Ελλάδας άνω των 100.000 κατοίκων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στα στοιχεία της αστυνομίας σύμφωνα με τα οποία το 2012 έκλεισε το κέντρο της Αθήνας λόγω των 796 διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα με τη συμμετοχή λιγότερων από 200 ατόμων.

\”Στόχος είναι να βοηθήσουμε την πρωτεύουσα να ανακάμψει\”, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε:

«Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών στη διαμαρτυρία αλλά υπάρχει και κάποιο όριο και το όριο αυτό είναι το δικαίωμα των συμπολιτών μας να ζουν, να κινούνται και να ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Ο διάλογος θα συνεχιστεί, θα επιδιώξουμε τη συναίνεση αλλά τη νομοθετική ευθύνη την έχει το κράτος\”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι \”με κανέναν τρόπο δεν αποδεχόμαστε έκτατη νομοθεσία που θα περιορίζει ατομικά, συλλογικά, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Όπου χρειάζεται να υπάρχουν ρυθμίσεις. Οι πολίτες, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι ελεύθεροι δημοκρατικοί άνθρωποι γνωρίζουν και ξέρουν να αυτοπεριορίζονται. Ο νόμος και η τάξη δεν επιβάλλεται με διατάγματα.\”

\”Κόντρα\” Δένδια – ΣΥΡΙΖΑ

Για μεθοδικό σχέδιο σχέδιο της τρικομματικής κυβέρνησης που σκοπό έχει να γκρεμίσει όλες τις θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στη ρύθμιση Δένδια.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:\”Μετά την de facto απαγόρευση των απεργιών και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, μετά την επιβολή αστυνομικής κατοχής στην Ιερισσό και τις μεσαιωνικές προφυλακίσεις στα αστυνομικά τμήματα, τώρα ήρθε η σειρά των διαδηλώσεων\”.

Απαντώντας ο υπουργός τόνισε ότι «η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ φαντασίας και φαιδρότητας» και επισήμανε ότι «με αυτήν αποδεικνύει τι πραγματικά πρεσβεύουν τα κορυφαία στελέχη του: τη διάλυση της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, όπως και την επιδίωξη μικροκομματικής εκμετάλλευσης, με οποιοδήποτε τίμημα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

\”Φαίνεται ότι η τρικομματική κυβέρνηση έχει βάλει σε κίνηση ένα μεθοδικό σχέδιο για να γκρεμίσει όλες τις θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες. Μετά την de facto απαγόρευση των απεργιών και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, μετά την επιβολή αστυνομικής κατοχής στην Ιερισσό και τις μεσαιωνικές προφυλακίσεις στα αστυνομικά τμήματα, τώρα ήρθε η σειρά των διαδηλώσεων.

Αντί η κυβέρνηση του Μνημονίου να βάλει τέλος στη μνημονιακή λαίλαπα που καταστρέφει την κοινωνία και γεννάει τις αντιδράσεις των πολιτών, επιχειρεί να επιβάλει τη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης του φρονήματος. Ο περιορισμός του δικαιώματος των διαδηλώσεων αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Μόνο αυταρχικά καθεστώτα επιχειρούν τη φαλκίδευση των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων.

Όσο για τον τουρισμό, καλύτερα να μη μιλάνε όσοι έχουν μετατρέψει την Αθήνα σε πόλη της εξαθλίωσης και επιμένουν να διατηρούν τον αστρονομικό ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης. Ο τουρισμός απειλείται από το Μνημόνιο, όχι από τις δημοκρατικές ελευθερίες\”.

Από την πλευρά το ΚΚΕ κάνει λόγο για ρύθμιση που ανοίγει το δρόμο στην απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση και την ένταση της καταστολής.

Σε ανακοινωση του το ΠΑΜΕ αναφερει οτι για μια ακόμα φορά μια ακόμα αντιλαϊκή κυβέρνηση, εκφράζοντας την απαίτηση των μεγαλοεργοδοτών, επιδιώκει να βάλει στο «γύψο» το δικαίωμα των εργαζομένων να διαδηλώνει.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook