Μέσω των social media οργανώνουν τη δράση τους οι διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά απαγορεύσει στα μίντια, ηλεκτρονικά κυρίως, την μετάδοση οποιουδήποτε στοιχείου για τα επεισόδια και το ίντερνετ έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή και αυτής της λαϊκής αντίδρασης.

Μέσι, Ντρογκμπά στο πλευρό των Τούρκων διαδηλωτών

Εκτός από τους απλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την αλληλεγγύη τους στους Τούρκους διαδηλωτές έκφράζουν διασημότητες όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά και ο Μπρους Γουίλις.

Ο άσσος της Μπαρτσελόνα έγραψε: «Οι οπαδοί της Μπάρτσα είναι μαζί σας. Διεκδίκησε την ελευθερία. Η Μπάρτσα είναι μαζί σας», ενώ σε προηγούμενο tweet είχε γράψει: «Βαρκελώνη ξύπνα και στάσου στο πλευρό της Κωνσταντινούπολης».

#occupygezi #direngeziparkı Barça fans with you… Stand for freedom. Barcelona esta contigo.Parc de La… fb.me/27WN4f6kF
— LeoMessi (@LM_LionelMessi) June 1, 2013

Από την πλευρά του ο Ντρογκμπά που παίζει στη Γαλατασαράι έγραψε στο προσωπικό του προφίλ: «Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Κωνσταντινούπολη είναι πολύ λυπηρό και απογοητευτικό. Εύχομαι όλα να επιστρέψουν στους κανονικούς τους ρυθμούς το συντομότερο δυνατό. Η καρδιά μου είναι μαζί σας». Μάλιστα στη σελίδα του ανήρτησε φωτογραφία της πλατείας Ταξίμ με μια καρδιά που σχηματίζουν δύο χέρια.

«Πρέπει όλοι να γνωρίζουν. Ο Τύπος στην Τουρκία δεν λειτουργεί. Ο κόσμος πεθαίνει στους δρόμους; Η Τουρκία υποφέρει», έγραψε από την πλευρά του στο tweet του ο αστέρας του Χόλιγουντ .

Ο Σινάν Γκιουλέρ της Αναντολού Εφές έγραψε στο Twitter του: «Η καρδιά μου είναι με όλους», ενώ ο Μάνουελ Φερντάντεζ της Μπεσίκτας σχολίασε: «Η καρδιά μου είναι μαζί σας».

Την ίδια ώρα, ο Φελίπε Μέλο της Γαλατασαράι ανέφερε μέσω του προσωπικού προφίλ του: «Λυπάμαι για τα θύματα των γεγονότων της πλατείας Ταξίμ. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά όσο το δυνατόν συντομότερα. Εγώ θα προσεύχομαι γι \’αυτό με όλη μου την καρδιά». Από την πλευρά του ο Σενεγαλέζος Πασκάλ Νουμά διερωτάται μέσω του προφίλ του «όλο αυτό έχει να κάνει με τα δέντρα; Δε νομίζω».

Την ίδια ώρα η επικεφαλής στρατηγικής του Twitter, Κέτι Τζέικομπς Στάντον, ανέφερε στο προφίλ της ότι τα πρώτα hashtag παγκοσμίως είναι τα #Turkey #diregenziparki, συμπληρώνοντας: «Τρομακτικές ιστορίες/tweets φτάνουν από την Τουρκία».

Οι χρήστες των δημοφιλών τόπων κοινωνικής δικτύωσης καταγγέλλουν, πάντως, πως το Facebook έχει «πέσει» και προβλέπουν ότι σύντομα δεν θα έχουν πρόσβαση σε κανέναν ιστότοπο.

Την ίδια ώρα πολλοί είναι οι χρήστες που στέλνουν ευχαριστήρια μηνύματα στον Τζακ Ντόρσι, τον ιδρυτή του Twitter για τη συμβολή του μέσου στον αγώνα τους.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook