Η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη της Κρήτης αποτελούν προτεραιότητα για την Περιφέρεια και την τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού και συντάσσουν κοινό μέτωπο δράσεων. Παράλληλα Περιφέρεια και Δήμοι στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση όλων, φορέων – πολιτών και να γίνει θεσμός στην Κρήτη η Εβδομάδα Περιβάλλοντος η οποία ήδη πραγματοποιείται με επιτυχία στο νησί.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι Δήμαρχοι 6 Δήμων της Κρήτης, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χερσονήσου, Φαιστού και Μαλεβυζίου που διακρίθηκαν σε αξιολόγηση Δήμων της Μεσογείου παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τα επιτεύγματα και τις προοπτικές της Κρήτης στον ενεργειακό τομέα.

Η Περιφέρεια Κρήτης με το ενεργειακό της κέντρο σε συνεργασία με τους Δημάρχους Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη, Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη, Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη και Μινώα Ζαχαρία Καλογεράκη πήραν την πρωτοβουλία διοργάνωσης της πρώτης ενεργειακής εβδομάδας στην Κρήτη μεταξύ 3 και 7 Ιουνίου.

Στις εκδηλώσεις της Περιφέρειας και των Δήμων συμμετέχουν σχολεία, επιστημονικά ιδρύματα της Κρήτης, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, τα κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εθελοντές κ.α.

« Η Περιβαλλοντική Εβδομάδα θέλουμε να γίνει θεσμός με την συμμετοχή όλων των Δήμων της Κρήτης, των φορέων του Δημόσιου και Ιδιωτικού φορέα και την ενεργοποίηση όλων των πολιτών» τόνισαν στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και οι παριστάμενοι Δήμαρχοι Γ. Κουράκης, Γ. Μαρινάκης, Ζαχ. Δοξαστάκης, Μ. Πετρακογιώργη, Κ. Μαμουλάκης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη και του συντονιστή των δράσεων Δ/ντή του Ενεργειακού Κέντρου της Περιφέρειας Νίκου Ζωγραφάκη. Στόχος μας – επισήμαναν – είναι η καθαρή Κρήτη η βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η πράσινη Κρήτη.

Ο Περιφερειάρχης και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης αναφέρθηκαν στις δράσεις προστασίας του Περιβάλλοντος και της βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης τονίζοντας ότι μέσω των εκδηλώσεων που γίνονται υπάρχει ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων.

« Ευχαριστώ όλους για αυτή τη συνεργασία. Μέσα από τη συμπόρευση και τις εκδηλώσεις μπορούμε να κάνουμε την Κρήτη καθαρότερη, να έχουμε μία ενεργειακή απόδοση καλύτερη και επίσης να ενεργοποιήσουμε και τους υπόλοιπους Δήμους σε όλη την Κρήτη να συμμετέχουν σ αυτή την προσπάθεια για να καθιερωθεί η Ενεργειακή Εβδομάδα Κρήτης. Να γίνει θεσμός και να αγκαλιαστεί από τις μικρές ηλικίες μέχρι τις μεγάλες » δήλωσε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, προσθέτοντας, « εμείς από τη μεριά τη δική μας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος με δράσεις και έργα.

Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα έχουν ενταχθεί έργα για το περιβάλλον που ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια, αξιολογούνται στα ΟΣΑΠΥ 20 εκατομμύρια και έχουν υποβληθεί και προτάσεις 90 εκατομμυρίων για δίκτυα αποχέτευσης, για βιολογικούς σε όλη την Κρήτη. Παράλληλα εάν προσθέσουμε σ ‘ αυτά ότι έχουν εγκριθεί πάνω από τα 200 εκατομμύρια από το ΕΠΠΕΡΑΑ για έργα στην Κρήτη είναι ένα νούμερο πολύ σημαντικό που σ’ αυτή την προγραμματική περίοδο θεωρούμε ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα μεγάλα θέματα περιβάλλοντος όπως είναι τα θέματα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων. Με τη συνεργασία αυτή θεωρώ ότι μπορούμε να δώσουμε το μήνυμα για την πράσινη Κρήτη. Όλοι μαζί λοιπόν μπορούμε να αναβαθμίσουμε το περιβάλλον και είμαστε εδώ με τη συνεργασία με όλους τους φορείς με το Ενεργειακό Κέντρο με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και όλους τους φορείς της Κρήτης για να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για εμάς και τα παιδιά μας. »

ΔΡΑΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Η Τελετή Έναρξης της 1ης Ενεργειακής Εβδομάδας - που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης Ενεργειακού Κέντρου και 6 Δήμους της Κρήτης - έγινε με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στο Δήμο Χερσονήσου, όπου μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα την Ενέργεια και το Περιβάλλον. Οι εκπαιδευτικές δράσεις υλοποιήθηκαν από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεάπολης- Ιεράπετρας σε συνεργασία με το Δήμο και οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα με βραβεύσεις εθελοντών και Επιχειρήσεων.

Χτες Τρίτη, τη σκυτάλη παρέλαβε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας με ταυτόχρονες δράσεις σε Αρκαλοχώρι Θραψανό και Καστέλλι. Η Ημέρα Ενέργειας υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία με τη βοήθεια όλων, μικρών και μεγάλων και με τη συμμετοχή των τοπικών σχολείων και φορέων. Η Ημέρα ξεκίνησε με σχολικές γιορτές, εκθέσεις ζωγραφικής και κατασκευών, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και θεατρικά δρώμενα και συνεχίστηκε μέχρι το βράδυ με ειδική εσπερίδα στο Αρκαλοχώρι τη διοργάνωση της οποίας υποστήριξε η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, (ΠΕΚΠΕ Κρήτης), ενώ στο Θραψανό οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι μοίρασαν πήλινες γλάστρες και λουλούδια στους δημότες.

Σήμερα Τετάρτη, τη σκυτάλη για τη διοργάνωση της 3ης Ημέρα Ενέργειας αναλαμβάνει ο Δήμος Ηρακλείου με εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές προσχολικής αγωγής. Το μεσημέρι οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στην πλατεία Καλλέργων (Λιοντάρια) όπου καθόλη τη διάρκεια της ημέρας λαμβάνουν χώρα διάφορα εορταστικά - μουσικοχορευτικά δρώμενα. Παράλληλα μέχρι και τις 21:00 το βράδυ λειτουργεί στην αίθουσα Ανδρόγεω ειδική έκθεση με παιδικές κατασκευές από ανακυκλωμένα υλικά, ενώ στις 17:30 το απόγευμα θα προβληθεί ντοκιμαντέρ του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης : «Τα Ευρωπαϊκά Νησιά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δείχνοντας το δρόμο προς το μέλλον». Η 3η Ημέρα Ενέργειας στο νησί κλείνει με ειδική ενημερωτική εκδήλωση στην αίθουσα Ανδρόγεω η οποία περιλαμβάνει εισηγήσεις εκπαιδευτικών και επαγγελματιών με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας σε σπίτια και σχολεία.

Αύριο Πέμπτη, η Ενεργειακή Εβδομάδα συνεχίζεται με ταυτόχρονες δράσεις στους Δήμους Μαλεβιζίου (υπαίθριος χώρος απέναντι από το Τεχνόπολις) και Φαιστού (Πλατεία Δημαρχείου στις Μοίρες).

Η Εβδομάδα θα κλείσει πανηγυρικά στο Δήμο Ρεθύμνου την Παρασκευή 7/6/2013 όπου επίσης θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά με την υποστήριξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευση Ανωγείων και του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του 9ου Δημοτικού Σχολείου. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν 3 Περίπτερα Ενημέρωσης σε κεντρικές πλατείες του Δήμου, και μεταξύ άλλων θα υλοποιηθεί βραδινή ποδηλατοβόλτα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Θα ακολουθήσει παρουσίαση με θέμα την παραγωγή Ενέργειας από τη σύντηξη Υδρογόνου από το Ερευνητικό Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και laser του ΤΕΙ Κρήτης στο συνεδριακό χώρο ΞΕΝΙΑ στις 20:00.

Για αναλυτικές πληροφορίες όσον αφορά το Πρόγραμμα και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις ανατρέξτε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης και στις ιστοσελίδες των Δήμων που συμμετέχουν.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ www.crete.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ www.heraklion.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ www.rethymno.gr
ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙ www.malevizi.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ www.hersonissos.gr