Πριν από 22 χρόνια, η Μαρίνα Γιανναδάκη έφερε στον κόσμο ένα παιδί στο Παλιό Νοσοκομείο Χανίων το οποίο έχρηζε άμεσης ιατρικής φροντίδας καθώς γεννήθηκε με δακτυλοειδές πάγκρεας. Στο Νοσοκομείο δεν υπήρχε μονάδα νεογνών ούτε νεογνολόγος και το παιδί μεταφέρθηκε επειγόντως στο Ηράκλειο σε μία απόσταση 158χλμ με ένα ασθενοφόρο παλαιού τύπου και μόνο ένα χειροκίνητο οξυγόνο.

Παρεδόθη κλινικά νεκρό στους γιατρούς του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και σήμερα αντιμετωπίζει μόνιμη παραπληγία και νοητική υστέρηση γεγονός που σύμφωνα με τον γιατρό του κ. Χαράλαμπο Γεωργιλά πολύ πιθανό οφείλεται στην «κακοποίηση» που υπέστη το νεογνό, από μια κακή, αναγκαστική και πολύωρη μεταφορά του τις πρώτες κρίσιμες ώρες που ήρθε στη ζωή.

Είκοσι δύο χρόνια μετά και η "κακο - ποίηση" συνεχίζεται…

Μόλις την περασμένη Παρασκευή έγινε μεταφορά νεογνού το οποίο αντιμετώπιζε αναπνευστικό πρόβλημα, από τη μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων σε Μονάδα στο Ηράκλειο, κάτω φυσικά από πιο ασφαλείς συνθήκες.

Σύμφωνα με εκτίμηση γιατρού αν υπήρχε επαρκής μονάδα στο Νοσοκομείο Χανίων το περιστατικό, το οποίο σημειωτέον δεν χαρακτηρίζεται ως κρίσιμο, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εδώ χωρίς να μεσολαβήσουν 2 ώρες και 158 χιλιόμετρα, με όλους τους κινδύνους που αυτό ενέχει, πριν το παιδάκι εισαχθεί με ασφάλεια στη Μονάδα Νεογνών του ΠαΓΝΗ.

«Δεν εκπλήσσομαι στην Ελλάδα δεν βρισκόμαστε» είπε στο Flashnews.gr η Μαρίνα η μητέρα του 22χρονου.

Επισκεφτήκαμε την Μονάδα Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων για να δούμε πού αλήθεια βρισκόμαστε.

Στην είσοδο της Μονάδας η πινακίδα παραπληροφορεί. "Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών". Δεν είναι.
Στη Μονάδα συναντήσαμε την Διευθύντρια κ Ελένη Απατζίδου που από την αρχή δίνει το δικό της αγώνα για λειτουργήσει η Μονάδα κανονικά.

"Στην εποχή μας δεν είναι δυνατό να γεννιούνται μωρά ευθραυστά εκτός περιγεννητικών κέντρων. Στον Καναδά υπάρχει νόμος, που επισείει ποινικές διώξεις, ότι κανένα νεογνό ηλικίας κύησης κάτω των 34 εβδομάδων, δεν πρέπει να γεννιέται εκτός περιγεννητικού κέντρου, εκτός δηλαδή Νοσοκομείου που να έχει μονάδα Εντατικής Νοσηλείας.

Ένα παιδάκι το οποίο γεννιέται μέσα σε ένα τέτοιο περιγεννητικό κέντρο έχει πολύ καλύτερη έκβαση από ένα μωράκι που θα χρειαστεί να μεταφερθεί", τονίζει η κ Απατζίδου.

"Πριν πέντε χρόνια ξεκινήσαμε με ένα επίπεδο Μονάδας Ενδιάμεσης Νοσηλείας με την προοπτική να γίνει όλη η οργάνωση και όλη η εκπαίδευση του προσωπικού για να προχωρήσουμε στην δημιουργία Μονάδας Εντατικής θεραπείας. Σήμερα όχι μόνο δεν λειτουργεί ως Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας αλλά ούτε ως ενδιάμεσης καθώς έχει επιστρέψει στο επίπεδο απλής νοσηλείας".Η θερμοκοιτίδα που χρησιμοποιείται στη διακομιδή των νεογνών

Το ερώτημα είναι γιατί αυτό το πισωγύρισμα;

"Εδώ και πέντε χρόνια παλεύουμε να έχουμε τον ελάχιστο αριθμό γιατρών για να μην κλείσει η Μονάδα. Αυτό είναι κατάντια" σημειώνει η κ Απατζίδου δίνοντάς μας μια εικόνα των συνθηκών κάτω από τις οποίες καλούνται να βοηθήσουν τα παιδιά μας.

"Η Μονάδα αποτελείται από ένα Διευθυντή, δύο Επιμελητές και θα πρέπει όλο το μήνα αυτά τα τρία άτομα να εφημερεύουν (απλήρωτοι φυσικά), να είναι στους τοκετούς, στην παιδιατρική στα εξωτερικά ιατρεία και να κάνουν διακομιδές στο Ηράκλειο. Υπάρχει εβδομάδα το μήνα που δεν μπορεί να εφημερεύει κανένας στη Μονάδα, και εφημερεύει αυτός που είναι στην παιδιατρική. Άρα δεν μπορούμε να κρατάμε περιστατικά τα οποία χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση".Στο χώρο που θα φιλοξενούνταν το χειρουργείο της Μονάδας εξοπλισμός σε αναμονή

Εξηγεί πώς χάνονται οι προσλήψεις στο Νοσοκομείο

"Υπάρχουν διορισμοί σε εκκρεμότητα από το 2010. Τον Ιούνιο τελειώνει την ειδίκευσή της, νεογνολόγος στο ΠαΓΝΗ. Αν η συνάδελφος θα πρέπει να περιμένει μέχρι το Δεκέμβρη για να βγει ένας πιθανός διορισμός, χωρίς να έχει κανένα εισόδημα το πιθανότερο είναι να ανοίξει ένα ιατρείο και να αρχίσει να εξασκεί την ειδικότητά της. Έτσι χάσαμε πολλούς νεογνολόγους".

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Χαράλαμπος Δουλγεράκης έχει ξεκαθαρίσει ότι προτεραιότητα όσον αφορά τις προσλήψεις είναι οι θέσεις της Μονάδας Νεογνών

όμως παρόλα αυτά

"υπάρχει πρόβλημα στο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό. Στις υποειδικότητες που πρέπει να υποστηρίξουν τη Μονάδα. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα μωράκι που να ζυγίσει 1000 γρ και να μην υπάρχει κανένας να του κάνει ένα υπερηχογράφημα εγκεφάλου για να ξέρουμε από την αρχή τι να κάνουμε με αυτό το παιδάκι. Ή να δει τα ματάκια του την συγκεκριμένη ημερομηνία που πρέπει και να απαιτείται η μεταφορά του στο Ηράκλειο".

Όσον αφορά τον εξοπλισμό, είχε ξεκινήσει να είναι καλός όμως από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη αντικατάστασης.

Παλεύουμε τώρα μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ"
  και μου δείχνει μια στίβα με φακέλους.

Έχουμε φτάσει όμως και πάλι στο Αμήν¨¨ καταλήγει.


Οξυγόνο για το ασθενοφόρο σε περίπτωση απουσίας

Ελπίδα ενόψει της κατάρτισης του νέου υγειονομικού χάρτη της Χώρας

Η πρόταση του Νοσοκομείου και της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης είναι να υπάρχει Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας στα Χανιά παρόλα αυτά αυτό θα κριθεί από το Υπουργείο.

Θετική εξέλιξη που τη δεδομένη στιγμή μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική είναι όπως εξηγεί η κ. Απατζίδου ότι  η Ειδική Επιτροπή για την περιγεννητική φροντίδα που υπάγεται στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και που αποφασίζει για την οργάνωση της περιγεννητικής φροντίδας πανελλαδικά, έχει κατανοήσει το πρόβλημα και πρότεινε, με βάση τα στοιχεία που έχουν σταλεί από την Διευθύντρια της Μονάδας, ότι θα πρέπει να συσταθεί Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας στα Χανιά.

Η ισχύουσα κατάσταση είναι παράλογη. Η πρώτη μονάδα στην Κρήτη δημιουργήθηκε στο Βενιζέλειο και στη συνέχεια λειτούργησε και δεύτερη στο ΠΑΓΝΗ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της Δ. Κρήτης.

Φεύγοντας από τη Μονάδα σκέφτομαι τί θα έλεγαν άραγε τα Νεογνά αν μπορούσαν να μιλήσουν για την ¨κακοποίηση¨που υφίστανται.

Ποιοί θα αποφασίσουν, εκτός από τους γονείς τους, να βάλουν πλάτη για αυτά;

Και τελικά που βρισκόμαστε;

Στα Χανιά, από όπου ξεκίνησε ο Βενιζέλος για να αλλάξει την Ελλάδα τόσοι διοικητές, βουλευτές, βουλευτές που έγιναν Υπουργοί πώς δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για τη λειτουργία της Μονάδας Νεογνών;

Μήπως δεν είναι προτεραιότητα;

Ελένη Ζουμαδάκη
[email protected]