Μπορούν τα ζώα σαν δάσκαλοι να αναδείξουν την ανθρωπιά μας; Ποιά είναι τα δικαιώματα των Ζώων και μήπως η μοναδικότητα του ανθρώπου είναι απλά μια δαρβινική πλάνη;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που συζητήθηκαν σήμερα σε μια σημαντική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, με θεμα \”Ανθρωποι και Ζώα\” με την συνδιοργάνωση του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων ‘’Η Προστασία των Ζώων’’, της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και με την συμβολή της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας και του Εφετείου Δ. Κρήτης.

Στην Ημερίδα τέθηκαν θέματα νομικής φύσεως που αφορούν στην νομοθεσία για την προστασια και την κακοποίηση των ζώων και ειδικά την νομοθεσία που αφορά στα ζώα συντροφιάς, φιλοσοφικά θέματα και θέματα ψυχολογίας που αφορούν στην σχέση ανθρώπων και ζώων ενώ εισήγηση έγινε και απο την Αστυνομια για τις εμπειρίες σχετικά με περιπτώσεις κακοποίησης ζώων.

Η Πρόεδρος του Φιλοζωικου Συλλόγου \”Η Προστασια των Ζώων\” η κυρία Αναστασια Μπομπολακακη στην έναρξη της εκδήλωσης ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και τους ομιλητές.

Δείτε ένα μέρος απο την ομιλία της

Στην ομιλία του εκ μέρους του Δήμου Χανίων ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Λευτέρης Αμπαδιωτάκης, σημείωσε ότι η Δημοτική αρχή Χανίων έχει αντιληφθεί πολύ καλά το πρόβημα της κακοποίησης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και έχει ξεκινήσει από το προηγούμενο καλοκαίρι, σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις, σειρά πρωτοβουλιών που επικεντρώνονται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ταυτόχρονα με προσπάθειες αναβάθμισης της ποιότητας ζωής αυτών των ζώων.

Μάλιστα το επόμενο διαστημα προκειται να εφαρμοστεί πρόγραμμα κτηνιατρικής περίθαλψης αδέσποτων ζώων από Χανιώτες κτηνιάτρους ενώ έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες προκειμένου να ιδρυθεί δημοτικό ιατρείο σε ιδιόκτητο ακίνητο του Δήμου.

Σημαντική εισήγηση για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την προστασια των ζώων έγινε απο την Αντεισαγγέλεα του Εφετείου Κρήτης κ. Ειρήνη Χρυσογιάννη, η οποία παρουσίασε συνοπτικά την πορεία και την εξέλιξη της ελληνικής νομοθεσίας, αλλα και τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτήν.

Δείτε απόσπασματα απο την ομιλία της:

Οι υπόλοιποι ομιλητές ήταν

1 .Χρυσογιάννη Ειρήνη, Αντεισαγγελέας Εφετείου Δ. Κρήτης με θέμα:
« Η νομική προστασία των ζώων μέσα στην νομοθεσία μας- Κακοποιήσεις ζώων»

2. Αθανάσιος Ντινόπουλος, Κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανατομικής και Ιστολογίας με θέμα:
«Η μοναδικότητα του ανθρώπου, ως δαρβινική πλάνη»

3. Ευαγγελία Παπαδάκη, Λέκτορας Φιλοσοφίας (Ηθική Φιλοσοφία/Βιοηθική) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με θέμα:
«Η ηθική υπόσταση των Ζώων»

4. Τερέζα Βαλαβάνη, Κλινική Ψυχολόγος με θέμα:
« Τα Ζώα σαν Δάσκαλοι αναδεικνύουν την ανθρωπιά μας- Ψυχοπαθολογία του κακοποιού ζώων»

5 Σαμαριτάκης Μανώλης, Ταξίαρχος ΕΛ.ΑΣ ε.α, με θέμα :
« Εμπειρίες από τον χειρισμό υποθέσεων κακοποίησης ζώων»

Τέλος χαιρετισμό στην Ημερίδα απέστειλαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, η Εισαγγελέας Ζώων της Αθήνας, ειδική στα θέματα προστασίας τους καθώς και τα αρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ,Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Γιάν. Ξ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook