Με αφορμή την τέλεση από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, την Κυριακή 9 Ιουνίου στο Καστέλι Κισσάμου του Σαρανταήμερου Μνημόσυνου και της Συνοδικής Θείας Λειτουργίας υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτη πρώην Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου, αποτίω φόρο τιμής στη μνήμη του, ως μαθητής, αδελφός και συνεργάτης του.

Ο Μακαριστός Ειρηναίος Γαλανάκης, μας άφησε μνήμη αγαθή ως φωτισμένος ιεράρχης με ανεκτίμητη προσφορά στην Ορθοδοξία, στην Εκκλησία, στην Πατρίδα, στην Κοινωνία, με το πλούσιο πνευματικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο Του.

Ο Μακαριστός Ειρηναίος ως πνευματικός άνθρωπος, με το λιτό και ταπεινό τρόπο ζωής του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.

Υπόδειγμα χριστιανικής πίστεως , ενσάρκωσε «εν λόγοις και εν έργοις» με τον επιτυχέστερο τρόπο την πραγματική έννοια της χριστιανικής αγάπης.

Είχα τη θεία ευλογία να τον έχω δάσκαλο – θεολόγο στην Εκκλησιαστική Σχολή της Αγίας Τριάδας Χανίων και να έχω μαζί του πνευματική σχέση και κοινωνία αγάπης. Με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη θυμούμαι την γόνιμη διδασκαλία, όταν μου ανέθετε την ευθύνη του Επιμελητή της τάξης, όταν μαζί με άλλους ιεροσπουδαστές και ιδιαίτερα τον Νικόλαο Αθανασιάδη ( νυν Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο ) μας έστελνε στα πέριξ χωριά της Αγίας Τριάδος, για να ψέλνουμε, για το κήρυγμα του Ευαγγελίου, για κατηχητικό κ.α.

Αυτή η πολύτιμη σχέση σεβασμού και αγάπης συνεχίστηκε και μετά την αποφοίτηση μου από την Εκκλησιαστική Σχολή. Σε μια μακροσκελή επιστολή από τη Γερμανία, 15 Φεβρουαρίου του 1979 μου έγραφε μεταξύ άλλων «Δεν αμφιβάλλω πως στο έργο σου συνδυάζεις το πνευματικό και το κοινωνικό έργο, όπως ο Σταυρός έχει δυο σκέλη κάθετο και οριζόντιο, το ίδιο η σχέση και ο αγώνας μας πρέπει να είναι προς το Θεό, με το Θεό και για τον Άνθρωπο».

Στην ίδια επιστολή, μου απευθύνει πρόσκληση στην οποία ανταποκρίθηκα, πηγαίνοντας για δυο μήνες στη Γερμανία για να συμπαρασταθώ, να στηρίξω το έργο του. Έτσι είχα τη χαρά και το προνόμιο να είμαι κοντά του στη Μητρόπολη Γερμανίας και να βιώσω το ακατάβλητο ενδιαφέρον του για την Εκκλησία, την αφοσίωσή του στο ποιμαντορικό του έργο, το πνευματικό του μεγαλείο, τη φιλοσοφική του σκέψη, το πλούσιο συγγραφικό του έργο, το ενδιαφέρον του για τους ομογενείς της Γερμανίας, την ταπείνωση και την απλότητα του στην καθημερινή του ζωή και στην επικοινωνία του με εμένα και τους άλλους κληρικούς και πιστούς.

Θα ενθυμούμε πάντα με βαθύτατο σεβασμό και ευγνωμοσύνη τον πνευματικό μου πατέρα και δάσκαλο, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου αποτέλεσε και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα.

Εύχομαι και προσεύχομαι ο δικαιοκρίτης Κύριος να αναπαύσει την ψυχή του «ένθα οι δίκαιοι αναπαύονται»

Τα αγιογραφικά λόγια της αποκαλύψεως μας βεβαιώνουν ότι είναι: «Μακάριοι οι εν Κυρίω αποθνήσκοντες ίνα αναπαύσωνται εκ των κόπων αυτών, τα δε έργα αυτών ακολουθεί μετ’ αυτών. Αποκ. Ιωάννου 14,13».

Αιωνία η μνήμη αυτού.

Πατήρ Νικόλαος Κοκολάκης
Πρωτοπρεσβύτερος Οικουμενικού Θρόνου

(Στην φωτό ο Μακαριστός Ειρηναίος με τον μαθητή του π.Νικ.Κοκολάκη)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook