Ένας ολόκληρος χρόνος πέρασε απο τον Μάρτιο του 2012, όταν ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, είχε διατάξει δικαστική έρευνα για νοθεία και λαθρεμπόριο καυσίμων στις ένοπλες δυνάμεις.

Οκτώ μήνες πέρασαν απο τον Νοέμβριο του 2012, όταν το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε εξονυχιστικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις της Νατοϊκής προβλήτας στο Μαράθι και της Διεύθυνσης Καυσίμων του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα.

Και ενώ οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει στις πρώτες ημέρες του 2013, έκαναν λόγο για ένα απίστευτο "φαγοπότι" - ειδικά στις εγκαταστάσεις καυσίμων της Σούδας -  μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα στο reporter.gr , στις 4 Ιανουαρίου 2013 , (ανάλογα ρεπορτάζ είχαν δημοσιευθεί και σε άλλα Μέσα Ενημέρωσης), σύμφωνα με το οποίο στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις καυσίμων στην Σούδα γινόταν λαθρεμπόριο καυσίμων.

Στο δημοσίευμα - μεταξύ άλλων αναγράφοντο και τα εξής :

"Το «ξήλωμα» του πουλόβερ άρχισε με αφορμή δικαστική έρευνα που διέταξε τον περασμένο Μάρτιο ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης. Αφορμή στάθηκαν καταγγελίες του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργου Σούρλα, για τη δράση κυκλωμάτων νοθείας και λαθρεμπορίας καυσίμων στον Στρατό, σε όλη τη χώρα. Ο κ. Σούρλας κατέθεσε, αρχές Σεπτεμβρίου, ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην Καθημερινή, παράλληλη έρευνα για την υπόθεση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Στρατοδικείου Αθηνών, αντεισαγγελέας Δ. Δελής, για όλες τις μονάδες της χώρας. Ενδεικτικά έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του Σ.Δ.Ο.Ε., με αποδέκτες τους κ. Δελή και Πεπόνη, με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου, αναφέρει «Συνολικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 25 στρατόπεδα και ελήφθησαν 24 δείγματα πετρελαίου κίνησης. Από αυτά, 6 δείγματα βρέθηκαν μη πληρούντα τις προδιαγραφές ΠΓΕΣ...».

Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ νοθευμένα δείγματα έχουν εντοπιστεί σε δύο στρατόπεδα του Νομού Μαγνησίας, το '194 ΜΠΕΠ' (στρατόπεδο 'Ράμναλη') στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και το '308 ΠΕΒ' (στρατόπεδο 'Παπακυριαζή') και αυτό στη Θεσσαλονίκη. Τον σχετικό κατάλογο συμπληρώνουν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις: '315 Συνεργείο Περιοχής Τεχνικού' (ΣΠΤΧ) στη Βέροια, '693 ΠΑΠ' (Στρατόπεδο 'Γ. Πούλου') στη Βέροια, '856 Τάγμα Πεζικού' στα Γρεβενά, '4ο Τάγμα Εφοδιασμού' στον Eβρο και '557 Μ/Π' στη Σταυρούπολη Ξάνθης».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΣΔΟΕ από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι σε ποσοστό που αγγίζει το 20%, τα δείγματα καυσίμων του Στρατού ήταν νοθευμένα. Μάλιστα από τον Ιούλιο του 2012 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 139 δειγματοληψίες από δεξαμενές στρατοπέδων από τις οποίες 26 ήταν 'μη κανονικές'.

Η Σούδα πρωταθλητής στο κοντραμπάντο

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, στα μέσα Νοεμβρίου, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών, που ήλθαν σε γνώση του ΣΔΟΕ, κλιμάκια από Ηράκλειο και Αθήνα βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της Νατοϊκής προβλήτας στο Μαράθι και της Διεύθυνσης Καυσίμων του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα για ελέγχους. Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες λαθραίων καυσίμων σε ιδιωτικές αποθήκες και σε αρκετές επιχειρήσεις των Χανίων, του Ηρακλείου, αλλά ακόμα και σε σπίτια, που είχαν προμηθευτεί καύσιμα για ιδιωτική κατανάλωση, αντί για πετρέλαιο θέρμανσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλές επιχειρήσεις λάμβαναν πετρέλαιο από την εταιρία εξυπηρέτησης του Στόλου αντί παροχών υπηρεσιών. Δεν έλλειπαν ακόμα και οι πληρωμές σε είδος, αγροτικά προϊόντα κτλ, όπως προκύπτει από τις πρώτες έρευνες.

Δίκτυο με πλαστά τιμολόγια

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι στις επιχειρήσεις, όπου ελέχθησαν εντοπίστηκε σωρεία παραβάσεων από πλαστά και εικονικά τιμολόγια, που εκτινάσσουν τα ποσά της φοροδιαφυγής στα ύψη.
Η έρευνα, πάντως, συνεχίζεται σε όλες τις εγκαταστάσεις του Μαραθιού, στο Νατοϊκό τομέα, αλλά και στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Καυσίμων του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα. Επίσης, εξετάζεται η εμπλοκή πολιτικών υπαλλήλων και αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες προχωρούν και σε υπάλληλους της παρακείμενης στο Μαράθι Αμερικανικής Βάσης της Σούδας. Πάντως, παρά τα όσα ακούγονται για παρεμβάσεις όλων των ειδών ώστε να πνιγεί η ιστορία, το ΣΔΟΕ φέρεται αποφασισμένο να αποκαλύψει το πολυδαίδαλο κύκλωμα...
( reporter.gr )

Πέντε μήνες μετά που γράφτηκε το παραπάνω κείμενο και βρισκόμαστε εν αναμονή των αποκαλύψεων του ΣΔΟΕ.