Με απόφαση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς και Εύβοιας οι δημοσιογράφοι των ραδιοτηλεοπτικών και έντυπων Μέσων Ενημέρωσης που είναι μέλη της, επιστρέφουν στην ενημέρωση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΘΣΕ, ουσιαστικός λόγος της διαφοροποίησης της Ένωσης, είναι η κυκλοφορία των Αθηναικών Κυριακάτικων εφημερίδων και η \”αδυναμία της ΠΟΕΣΥ να περιφρουρήσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις\”.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση :

\”Συνάδελφοι,

Στην εποχή της ολομέτωπης επίθεσης στον τύπο, στο δημοσιογραφικό λειτούργημα και συνολικά στο δικαίωμα της ανοικτής ελεύθερης ενημέρωσης που διανύουμε, είναι κοινή πεποίθηση, ότι απαιτείται η ενότητα και η αγωνιστική επαγρύπνηση του δημοσιογραφικού κλάδου.

Μια ενότητα που σφυρηλατείται μέσα από τους κοινούς αγώνες και την συνδιαμόρφωση των αποφάσεων μας.

Προτάσσοντας αυτές τις διαπιστώσεις ως καθήκον της, η ΕΣΗΕΘΣτΕΕ συμμετείχε πάντα στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έγιναν με την πρωτοβουλία και την καθοδήγηση της ΠΟΕΣΥ, και έμπαινε η ίδια μπροστά σε αγώνες στην περιοχή ευθύνη της.

Το ίδιο συνέβη και με τις πρόσφατες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με αφορμή και αντικείμενο, το αυταρχικό κλείσιμο της ΕΡΤ και την αιφνιδιαστική απόλυση χιλιάδων εργαζομένων σε μια νύχτα.

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ΠΟΕΣΥ, συναισθανόμενες την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη απάντησης στον αυταρχισμό και στην επίθεση που δέχθηκε η συνταγματική τάξη και η δημοκρατική νομιμότητα.

Δυστυχώς, όμως, για μια ακόμη φορά, μια δυναμική αγωνιστική κινητοποίηση του κλάδου δεν κατέστη δυνατό να περιφρουρηθεί και να προστατευτεί από όσους είχαν αυτή την ευθύνη.

Κατά αρχάς, σοβαρές παραλείψεις ακόμη και στην αναγγελία αυτής της ίδιας της απεργίας, επέτρεψε να εκδοθεί δικαστική απόφαση που την κήρυξε παράνομη και καταχρηστική.

Κατά δεύτερο, και παρά τις περί του αντιθέτου συνεχείς διαβεβαιώσεις της ΠΟΕΣΥ, δεν κατέστη δυνατό να περιφρουρηθεί η απεργία με αποτέλεσμα στο πιο κρίσιμο σημείο της κινητοποίησης να κυκλοφορήσουν κανονικά σχεδόν όλες ο εφημερίδες των σαββατιάτικων και κυριακάτικων αθηναϊκών εκδόσεων.

Αυτό πιστεύουμε έχει ως αποτέλεσμα να συκοφαντείται συνολικά η απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου και ειδικότερα να συκοφαντούνται οι περιφερειακές Ενώσεις Συντακτών, να ακυρώνεται ο ρόλος τους δίχως δική τους ευθύνη, να γίνονται -δικαιολογημένες αυτή τη φορά- δέκτες πιέσεων αλλά και έντονων διαμαρτυριών για κάποιους εμφανιζόμενους ως οι «έξυπνοι» της υπόθεσης που μπορούν δίχως κόστος και συνέπειες να βάλουν σε κίνδυνο το εργασιακό μέλλον συναδέλφων και σε αμφισβήτηση το συνδικαλιστικό κύρος των Περιφερικών Ενώσεων Συντακτών.

Διαπιστώνοντας την αδυναμία της ΠΟΕΣΥ να περιφρουρήσει τη σοβαρότητα των κινητοποιήσεων και την ενότητα στον κλάδο μας σε τέτοιες περιπτώσεις, σας γνωρίζουμε ότι εφεξής και ως ότου υπάρξουν οι συνθήκες που περιγράφουμε η ΕΣΗΕΘΣτΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να δεσμευτεί εκ των προτέρων σε καμία απόφαση της ΠΟΕΣΥ για συνέχεια της απεργίας, αλλά και για την κήρυξη νέων κινητοποιήσεων.

Η εκάστοτε θέση μας θα καθορίζεται με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασης, τις υπάρχουσες κάθε φορά συνθήκες και τις δυνατότητες περιφρούρησης του αγώνα μας, ώστε να διασφαλίζεται η ενότητα και η ομόθυμη στάση των συναδέλφων μας.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook