Με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου συγκεντρώθηκαν 450.000 δολάρια για να αποσταλούν στην Κύπρο, σε μια ένδειξη έμπρακτης συμπαράστασης της Ομογένειας προς τον Κυπριακό λαό.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν, ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική ανακοίνωσε τους φορείς και τα άτομα που πρόσφεραν χρηματικά ποσά. Ο κ. Δημήτριος ανέφερε ότι πρόκειται για την «πρώτη βοήθεια» από την ελληνοαμερικανική κοινότητα και το ποσό θα δοθεί για τις ανάγκες λειτουργίας τριών ιδρυμάτων που έχουν σχέση με παιδιά.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε επίσης ότι η χρηματική βοήθεια είναι το αποτέλεσμα «συλλογικής προσπάθειας», μετά από σύσκεψη που είχε γίνει στην Αρχιεπισκοπή στις 3 Απριλίου. Η διανομή των χρημάτων θα γίνει μετά από έρευνα για τις υπάρχουσες ανάγκες στο νησί, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και την Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Οι τρεις οργανισμοί που θα ενισχυθούν οικονομικά από τους ομογενείς της Αμερικής είναι: Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών, Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου και Παιδικά Θεραπευτήρια.

Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανακοίνωσε ότι, «μέχρι στιγμής» συνέβαλαν στη συγκέντρωση των 450,000 δολαρίων: η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής (50.000), το Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (10.000), ο Πίτερ και η Νάνσια Παπανικολάου (100.000), ο Δημήτριος και η Γεωργία Καλοειδή (100.000), ο Γιώργος και η Όλγα Τσούνη (100.000), ο Μάικ και η Μαίρη Τζαχάρη (50.000), ο Παμπάφιος Σύνδεσμος Αμερικής (10.000), Ελευθέρια-Παγκύπριος Παιδικές Ομάδες (10.000), ο Σύλλογος Λάμπουσα (10.000) και ο Σύλλογος Ασγάτα (10.000).

Της συνέντευξης Τύπου προηγήθηκε συνάντηση του αρχιεπίσκοπου Δημητρίου με το νέο πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Γιώργο Σιακαλλή, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου νιώθουν «βαθιά ευγνωμοσύνη» για την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου και για την στήριξη της Ομογένειας. Ευχαριστίες προς τον κ. Δημήτριο εξέφρασαν επίσης ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, η Κύπρια γενική πρόξενος Κούλα Σοφιανού και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Κώστας Τσέντας.

Τέλος, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τόνισε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί ώστε να στηριχθούν και σχολεία των οποίων μαθητές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, ενώ μίλησε και για τις ενέργειες που γίνονται για να βοηθηθούν παιδιά στην Ελλάδα. Απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόσθεσε ότι αναμένεται να συγκεντρωθεί και ένα επιπλέον υπολογίσιμο ποσό από συνεισφορές ελληνορθόδοξων κοινοτήτων στην Αμερική.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΕΩΣ ΚΥΠΡΙΩΝ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής η πρώτη παρουσίαση οικονομικών συνεισφορών Κυπριακών Ομογενειακών Οργανώσεων και ιδιωτών προς το Ταμείο Ανακουφίσεως για τους Κυπρίους (Relief Fund for the People of Cyprus), με σκοπό τη στήριξη και τη βοήθεια συγκεκριμένων αναγκών στην Κύπρο και τον δοκιμαζόμενο από την οικονομική κρίση Κυπριακό λαό.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος παρουσίασε τις μέχρι τώρα πρώτες προσφορές οι οποίες θα διοχετευθούν διά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής προς τα τρία προγράμματα που έχουν ήδη προσδιορισθεί σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση και τα οποία αναφέροντο αναλυτικά στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τους εκπροσώπους των Οργανώσεων. Οι έως τώρα προσφορές φθάνουν συνολικά το ποσό των $460,000 και έχουν ως εξής: Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής $ 50,000 – Κυπριακό Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο $ 10,000 – Πανίκος και Νάσια Παπανικολάου $100,000 – Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή $100,000 – Γεώργιος και Όλγα Τσούνη $100,000 – Μιχαήλ και Μαίρη Τζαχάρη $ 50,000 – Παμπάφιος Σύνδεσμος Αμερικής $ 10,000 – Ελευθέρια-Παγκύπριος Παιδικές Ομάδες $10,000 – Ένωση Κυπρίων Αμερικής «Λάμπουσα» $10,000 – Ένωση Ασγάτα Κύπρου $10,000 – και Παγκύπριος Χορευτικός Όμιλος $10,000.

Τα τρία προγράμματα προς τα οποία θα διοχετευθεί η μέχρι τώρα οικονομική βοήθεια είναι: 1) Κέντρα Προστασίας και Φροντίδας Παιδιών, 2) Σύνδεσμος για άτομα με αυτισμό Κύπρου και 3) Κέντρο Αποκαταστάσεως και Θεραπείας Παιδιών με ειδικές ανάγκες. ( βλ. ανακοίνωση 7ης Ιουνίου, http://www.goarch.org/news/followup-letter-cyprus-06072013)

Η συνάντηση και η παρουσίαση των οικονομικών προσφορών ήταν η πρώτη ανταπόκριση στην επιστολή της 7ης Ιουνίου 2013 που απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προς τους 36 εκπροσώπους των Ελληνοαμερικανικών και Ελληνοκυπριακών Οργανώσεων οι οποίοι συμμετείχαν στην αρχική συνεδρίαση της 3ης Απριλίου 2013 με σκοπό την στήριξη της Κύπρου.

Στη σημερινή παρουσίαση παρευρέθηκε και συμμετείχε ο νέος πρέσβυς της Κύπρου στις Η.Π.Α κ. Γεώργιος Σιακαλλής, ο οποίος λίγο πριν είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο. Παρευρέθησαν επίσης ο πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Ο.Η.Ε. κ. Νικόλαος Αιμιλίου, η Γενική Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη κ. Κούλα Σοφιανού και αξιωματούχοι Κυπριακών Ομογενειακών οργανώσεων.


mignatiou.com