Την άποψη ότι η νέα κυβέρνηση με τη νέα προγραμματική συμφωνία θα πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή εκφράζουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που αναλύουν όλες τις εξελίξεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, όπως και άλλες επιλογές και το τι θα πράξει τελικά θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις της κυβέρνησης. Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, η κυβέρνηση είναι «πολιτικά νεκρή».

Σύμφωνα με την ανάλυση που έγινε στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες, έχει εγκαινιαστεί μια νέα μεταβατική περίοδος στην πολιτική σκηνή της χώρας καθώς, ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτεί πολιτικά την «αρχή του τέλους» του σκηνικού που είχε διαμορφωθεί με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση και μια νέα προγραμματική συμφωνία, η οποία κατά την άποψή τους, πρέπει οπωσδήποτε να κατατεθεί και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή. Διαφορετικά, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν θα έχει ούτε την κοινοβουλευτική, ούτε την απαιτούμενη δημοκρατική νομιμοποίηση που απαιτείται για να πάρει νέα μέτρα το επόμενο διάστημα.  

Για την ΔΗΜΑΡ, στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι δεν άντεξε το βάρος της πίεσης και τις ιστορικές ευθύνες που επωμίστηκε και μάλλον αργά απαγκιστρώθηκε από το κυβερνητικό σχήμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να απευθυνθεί άμεσα στην εκλογική βάση της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να συμπορευθεί με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όσον αφορά την υπόθεση της κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, στις συζητήσεις που έγιναν στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μεταξύ κορυφαίων στελεχών, το θέμα αυτό αναλύθηκε σε όλες τις πτυχές του. Η πρόταση μομφής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει στον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος εδώ και αρκετές ημέρες, αλλά η κατάθεσή της ή όχι θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και αφού μελετηθούν πρώτα οι κυβερνητικές κινήσεις.

Υπό το πρίσμα αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επεξεργαστεί ήδη σειρά επιλογών και αντιδράσεων για τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα ληφθούν αποφάσεις, με βάση τη ροή των εξελίξεων.

Οι ίδιες πηγές  επισημαίνουν ότι εγκαίρως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογραμμίσει το κυβερνητικό αδιέξοδο, που δεν οφείλεται μόνο στο θέμα της ΕΡΤ, αλλά στα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η πολιτική του Μνημονίου, κάτι που καταγράφηκε και σε non paper που συντάχθηκε πριν από τρεις ημέρες, κάτι που τώρα, κατά τη γνώμη τους, επιβεβαιώνεται.

Το αδιέξοδο αυτό, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη εντείνεται και από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα έκανε μια πολύ δυναμική πολιτική και προγραμματική αντεπίθεση, κάτι «που απογύμνωσε πλήρως την κυβερνητική πολιτική».

Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση η  κυβέρνηση είναι «πολιτικά νεκρή» και αυτό θα φανεί πολύ έντονα τις επόμενες εβδομάδες. Ικανοποίηση επικρατεί επίσης και από την ενότητα που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα καθώς δεν υπήρξε καμία δημόσια ουσιαστική διαφοροποίηση στην πολιτική του κόμματος, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.

in.gr/ Newsroom ΔΟΛ