Ιδιαίτερη αίσθηση έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες του Μητροπολίτη Δωδώνης και προέδρου του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος Χρυσόστομου που τον δείχνουν να φορά κοστούμι και όχι ράσο στις συναντήσεις που είχε στη Σαγκάη με τουριστικούς πράκτορες της Κίνας, με σκοπό την προώθηση και ανάπτυξη των ιερών μνημείων της χώρας μας.

Οι δύο φωτογραφίες που εμφανίζουν τον Μητροπολίτη Δωδώνης με μαύρο κοστούμι και γαλάζιο πουκάμισο δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Άλλες τέσσερις δημοσιεύονται στο προσωπικό ιστολόγιο του αρχιερατικού επιτρόπου της Μητρόπολης Ζακύνθου π. Παναγιώτη Καποδίστρια, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Σε αυτές ο Χρυσόστομος φοράει εκτός από το κοστούμι και καπέλο. Πρόκειται για φωτογραφίες από την επίσκεψη του μητροπολίτη και της υπόλοιπης αποστολής της συνοδικής επιτροπής στο εκθεσιακό Κέντρο του Πεκίνου, όπου πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Expo 2013.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας στη Θεολογική Σχολή Αθηνών Μάριος Μπέγζος, η εμφάνιση ιερωμένων με πολιτική περιβολή στο εξωτερικό δεν είναι κάτι το παράνομο.

«Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας. Απλώς ισχύει ως έθιμο στο εξωτερικό ιερείς και αρχιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας να μπορούν να φορούν πολιτικά. Αυτό γίνεται επειδή ο κόσμος δεν είναι συνηθισμένος στην παρουσία τους. Για να μην προκαλούν την περιέργεια» λέει. Όπως προσθέτει, με πολιτικά κυκλοφορούν στην Τουρκία έξω από τους ναούς οι ιερείς και οι αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο πρώτος μητροπολίτης που είχε εμφανιστεί με κοστούμι στο εξωτερικό ήταν το 2002 ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος.

Υπενθυμίζεται ότι αίσθηση είχε προκαλέσει πριν από δύο χρόνια η απόφαση του κ. Χρυσόστομου – Μητροπολίτης Ζακύνθου τότε – να παραιτηθεί από τον μητροπολιτικό θρόνο με τη συμπλήρωση των 72 χρόνων του. Παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και δύο μήνες μετά τοποθετήθηκε τιτουλάριος (τιμητικός τίτλος) Μητροπολίτης Δωδώνης.

in.gr/Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook