Αμερικανός φωτορεπόρτερ φέρεται να σκοτώθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές από ιατρικές πηγές και αξιωματούχους ασφαλείας.

Η πόλωση οξύνεται επικίνδυνα και η Αίγυπτος διολισθαίνει στη βία εν όψει της μεγάλης αντικυβερνητικής διαδήλωσης της Κυριακής με αφορμή την πρώτη επέτειο ανάληψης της προεδρίας από τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι.

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές και αντίπαλοι του προέδρου βγήκαν μαζικά την Παρασκευή στους δρόμους της Αιγύπτου σε αντίπαλες διαδηλώσεις.

Στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Αλεξάνδρεια φέρεται να έχασε τη ζωή του ένας Αμερικανός πολίτης, σύμφωνα με ένα γιατρό και τρεις αξιωματούχους ασφαλείας που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε πως πρόκειται για φωτορεπόρτερ ηλικίας 21 ετών.

Ο άνδρας φέρεται να σκοτώθηκε από τραύμα που υπέστη από μαχαιριά στο στήθος, σύμφωνα με τον στρατηγό Αμίν Εζεντίν, υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ασφάλειας της Αλεξάνδρειας.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι ο νεαρός Αμερικανός χρησιμοποιούσε την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου κοντά σε γραφείο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του προέδρου Μόρσι, όταν στο γραφείο επιτίθενταν διαδηλωτές. Αμέσως διακομίσθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου κατέληξε.

Τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε ο Ιμπραχίμ αλ Ρούμπι, επικεφαλής της μονάδας επειγόντων της υπηρεσίας υγείας της Αλεξάνδρειας, καθώς και άλλοι δύο αξιωματούχοι της ασφάλειας.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε «το θάνατο ενός φωτοειδησεογράφου αμερικανικής εθνικότητας στις συγκρούσεις στην Αλεξάνδρεια». Παράλληλα ιατρική πηγή επιβεβαίωσε «το θάνατο ενός Αμερικανού πολίτη 21 ετών, ο οποίος επλήγη από σκάγια και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο».

Αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας δήλωσε ότι «η πρεσβεία των ΗΠΑ γνωρίζει τις πληροφορίες για τον θάνατο ενός Αμερικανού πολίτη και προσπαθεί να τις επιβεβαιώσει».

Το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας είχαν αναφερθεί νωρίτερα στο θάνατο ενός ατόμου στις συγκρούσεις στην Αλεξάνδρεια, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία.

Η αιγυπτιακή τηλεόραση έδειξε εικόνες με διαδηλωτές που έτρεχαν προς όλες τις κατευθύνσεις στην περιοχή Σίντι Γκάμπερ της Αλεξάνδρειας, ενώ ακούγονταν και πυροβολισμοί.

Τουλάχιστον 85 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συμπλοκές, ενώ διαδηλωτές πραγματοποίησαν επίσης έφοδο στην τοπική έδρα του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), στο οποίο ανήκει ο Μοχάμεντ Μόρσι, που τυλίχτηκε στις φλόγες.

Δυνάμεις καταστολής και ελικόπτερα του στρατού κλήθηκαν στην περιοχή προς αποκατάσταση της ηρεμίας.

Επίσης, και στην πόλη Άγκα, στην επαρχία Ντακαλίγια, στο Δέλτα του Νείλου, τα γραφεία του PLJ λεηλατήθηκαν και στην συνέπεια πυρπολήθηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Συνολικά πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με τις υπάρχουσες αναφορές στην Αίγυπτο σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με την παρούσα κατάσταση.

Σε όλη την Αίγυπτο δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ και κατά του Μόρσι κατέβηκαν την Παρασκευή στους δρόμους.

Χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω το κεντρικό τέμενος της συνοικίας Νασρ. Οι αντίπαλοι του Μόρσι συγκεντρώθηκαν σε πολλά σημεία του Καΐρου, περιλαμβανομένης της πλατείας Ταχρίρ.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ υποστηρικτών και αντιτιθέμενων στον πρόεδρο Μόρσι σε περιοχές του Δέλτα του Νείλου.
Διάχυτος είναι ο φόβος ότι η προγραμματισμένη για την Κυριακή μαζική διαδήλωση με αίτημα την απομάκρυνση του Μοχάμεντ Μόρσι θα οδηγήσουν σε βίαιες συμπλοκές, καθώς ορισμένοι εκ των πλέον σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του προέδρου έχουν προειδοποιήσει να «συνθλίψουν» τους διαδηλωτές. Άλλοι διακηρύσσουν ότι οι διαδηλωτές είναι άπιστοι που αξίζουν το θάνατο.

Διακήρυξη-προειδοποίηση ότι είναι έτοιμος να «σώσει το έθνος» και δεν θα επιτρέψει «επίθεση κατά της θέλησης του λαού» και διολίσθηση της χώρας σε «ανεξέλεγκτη σύγκρουση» έχει έλθει εκ μέρους του στρατού της Αιγύπτου εν όψει των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης.

Σε μία από τις ισχυρότερες παρεμβάσεις αφότου παρέδωσε την εξουσία στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι έναν χρόνο πριν, ο στρατός καθιστά σαφές ότι θα επέμβει υπέρ των διαδηλωτών εάν βρεθούν στο στόχαστρο σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του προέδρου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook