Η συνεταιριστική βιομηχανία χυμών Κρήτης ΒΙΟ.ΧΥΜ ήταν περιουσία των παραγωγών εσπεριδοειδών του νομού Χανίων και παραμένει απαραίτητη υποδομή για τη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Τυχόν κλείσιμό της θα είχε δυσμενείς συνέπειες για την ήδη προβληματική καλλιέργεια εσπεριδοειδών του νομού Χανίων.

Δυστυχώς λόγω λανθασμένων επιλογών, αδιαφορίας πολλών παραγωγών και διάλυσης του συνεταιριστικού κινήματος, η ΒΙΟ.ΧΥΜ ακολούθησε το δρόμο των περισσότερων κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων. Έτσι η ΒΙΟ.ΧΥΜ εδώ και πολλά χρόνια αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά διοικητικά και οικονομικά προβλήματα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού της. Ένεκα αυτών δυσκολευόταν να πληρώσει έγκαιρα τους παραγωγούς προμηθευτές της (αυτά τα ευτελή 4 λεπτά το κιλό), να στηρίξει και να αναβαθμίσει τα προϊόντα της και κυρίως να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση και στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της.

Επιπλέον τη τελευταία τετραετία είχαν μειωθεί κατά 50% τα προς χυμοποίηση εσπεριδοειδή – παρά τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης για χυμούς – εξαιτίας της αποσύνδεσης της επιδότησης από τα προς χυμοποίηση εσπεριδοειδή, που έριξε τις τιμές παραγωγού στα πορτοκάλια από τα 16 στα 4-5 λεπτά το κιλό. Έτσι τη περίοδο 2012-13 η ΒΙΟΧΥΜ παρέλαβε μόνο 4.024 τόνους πορτοκάλια, 135 τόνους μανταρίνια (με 8 λεπτά/κιλό), 224 τόνους γκρέιπ φρουτ (με 5 λεπτά/κιλό) και 1,2 τόνους λεμόνια με (12 λεπτά/κιλό), από 8-9.000 τόνους εσπεριδοειδή ετησίως πριν το 2009-10.

Επιθυμία των παραγωγών ήταν η ΒΙΟ.ΧΥΜ να διατηρήσει το συνεταιριστικό της χαρακτήρα, να ανανεωθούν τα μέλη του Δ.Σ. και να εφαρμοστούν σύγχρονοι μέθοδοι διοίκησης, να ενημερωθούν οι παραγωγοί για τα πραγματικά χρέη της ΒΙΟ.ΧΥΜ και να αναζητηθούν με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τα αναγκαία κεφάλαια (κυρίως από παραγωγούς) για να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της. Όμως αρκετά από αυτά αποδείχτηκαν ανέφικτα και μη ρεαλιστικά.

Στο Σύνδεσμο Γεωπόνων Χανίων θεωρούμε ότι η κίνηση εξαγοράς της πλειοψηφίας των μετοχών της ΒΙΟ.ΧΥΜ από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, παρά την όποια πίκρα δημιούργησε αρχικά σε κάποιους παραγωγούς, μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι στη σωστή κατεύθυνση και προς όφελος των παραγωγών και της χανιώτικης κοινωνίας διότι:

– Η εταιρία παραμένει σε χανιώτικα χέρια, αν και θα προτιμούσαμε να συμμετείχαν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και άλλες μεγάλες χανιώτικες επιχειρήσεις (κυρίως το ΙΝΚΑ και η ΕΤΑΝΑΠ)

– Έχει η Τράπεζα Χανίων τις δυνατότητες για να αναστρέψει τη πορεία της ΒΙΟ.ΧΥΜ και να τη μετατρέψει σε σύγχρονη, βιώσιμη και επικερδή επιχείρηση με πολλά νέα ποιοτικά προϊόντα, υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, παράλληλα με το ενδιαφέρον της για την αξιοποίηση του οικοπέδου της ΒΙΟ.ΧΥΜ.

Εμείς στο Σύνδεσμο Γεωπόνων Χανίων θα κρίνουμε τη παρουσία της Τράπεζας Χανίων στη ΒΙΟ.ΧΥΜ από τα αποτελέσματα. Καταρχήν περιμένουμε:

– Η νέα ΒΙΟ.ΧΥΜ να μετεγκατασταθεί άμεσα εκτός της πόλης των Χανίων (από το κέντρο της πόλης) και να αποκτήσει τις αναγκαίες πιστοποιήσεις (HASP, ISO) – διαβατήριο για την είσοδο στις ντόπιες και ξένες αγορές.

– Στο νέο Δ.Σ. της ΒΙΟ.ΧΥΜ να τοποθετηθούν – εκτός από έμπειρα στελέχη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων – πρόσωπα γνωστά, δραστήρια και αποδεκτά από τους παραγωγούς, με επαρκή επιστημονική κατάρτιση, που δεν έχουν κάνει απαξιωτικές δηλώσεις για τη ΒΙΟ.ΧΥΜ και δεν έχουν σκιές από το παρελθόν.

Διότι η Τράπεζα Χανίων χρειάζεται τη στήριξη των δίκαια επιφυλακτικών απέναντι της παραγωγών που περιμένουν από τη νέα ΒΙΟ.ΧΥΜ να στηρίξει τα ντόπια εσπεριδοειδή και να ανατρέψει τη πορεία εγκατάλειψης της καλλιέργειας. Ίδωμεν…

Λευτέρης Ντουντουνάκης
Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων
Γενικός Γραμματέας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης
Μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook