Σταθερή βάση για εκατοντάδες αλλοδαπούς εξακολουθεί να αποτελεί ακόμα το Ρέθυμνο. Εξίμιση χιλιάδες υπήκοοι ξένων κρατών, από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αμερική, την Αυστραλία, οικονομικοί μετανάστες στο σύνολο τους σχεδόν, αποτελούν μια μεγάλη πολυπολιτισμική κοινότητα στο νομό.

Ζουν, εργάζονται, κινούνται ανάμεσά μας, δραστηριοποιούνται κοινωνικά, έχουν όμως και την ίδια αγωνία με τους ντόπιους σε σχέση με το αύριο και την εργασία τους που θα καθορίσει και την απόφασή τους αν θα παραμείνουν ακόμα για πολύ ή θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για τις πατρίδες τους ή για άλλες ενδεχομένως χώρες που θα θεωρήσουν ότι μπορούν να τους προσφέρουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες, κλείνοντας τον μεταναστευτικό τους κύκλο εδώ.

Η κοινότητα των αλλοδαπών στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στα «Ρεθεμνιώτικα .Νέα.» ο προϊστάμενος του Τμήματος Αλλοδαπών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ρεθύμνου Μιχάλης Νεονάκης, όπως καταγράφηκαν από την υπηρεσία πρόσφατα, αριθμεί 6.439 άτομα από 52 διαφορετικές χώρες και είναι 427 λιγότερα από αυτά που ζούσαν στην πόλη και την ενδοχώρα του νομού τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Όλος αυτός ο πληθυσμός, πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για τους νόμιμους μετανάστες στην χώρα μας. Όμως, υπάρχει κι ένας άλλος αριθμός αλλοδαπών, απροσδιόριστος, που διαμένουν παράνομα στο νομό.

Περιπτώσεις ατόμων που είτε δεν πήραν ποτέ άδεια παραμονής είτε πήραν αλλά στη συνέχεια τους αφαιρέθηκε για κάποιο λόγο. Με πολύ συγκρατημένες εκτιμήσεις, μπορεί να ανέρχονται στα 2.500 άτομα.

Από τους 6.439 ξένους υπηκόους, οι άνδρες υπερτερούν αφού ανέρχονται σε 3.590 έναντι 2.849 των γυναικών. Μεταξύ των αλλοδαπών περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά, καθώς είναι αρκετές οι περιπτώσεις οικογενειών. Το εργατικό δυναμικό των ξένων υπηκόων εκτιμάται πως αριθμεί περίπου 4.500 άτομα, με την έννοια ότι μπορεί τόσοι να είχαν εργασία μέχρι το 2010, ωστόσο είναι δύσκολο σήμερα να υπολογιστεί με ακρίβεια πόσοι ακριβώς εργάζονται σε σταθερή βάση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κι επειδή οι περισσότεροι εργάζονταν κυρίως στον οικοδομικό κλάδο που σήμερα στο Ρέθυμνο παρουσιάζει πρωτοφανή κάμψη, οι περισσότεροι απ‘ αυτούς έχουν βγει στην ανεργία και κάνουν περιστασιακά μεροκάματα αν τους δοθεί ευκαιρία.

Το γεγονός της δυσκολίας να βρουν δουλειά, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει αρκετούς να εγκαταλείψουν εντός του τρέχοντος έτους όχι απλά το Ρέθυμνο αλλά γενικότερα την Ελλάδα. Κυρίως υπήκοοι κρατών που στο εσωτερικό τους δεν υπάρχουν ταραχές τέτοιες που να είναι απαγορευτικές για την επιστροφή τους.

Μάλιστα, όσον αφορά τους Αλβανούς, φαίνεται ότι στην χώρα τους δρομολογούνται συνθήκες θετικές πλέον που τους επιτρέπουν να γυρίσουν πίσω και να επενδύσουν μάλιστα τα χρήματα που κατάφεραν να αποταμιεύσουν δουλεύοντας στην Ελλάδα, αφού για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον δεν προβλέπεται προοπτική καλύτερων οικονομικών συνθηκών στην χώρα που τους υποδέχτηκε ως μετανάστες.

Να πούμε ότι η μεγαλύτερη κοινότητα ξένων υπηκόων στο Ρέθυμνο, όπως εξ άλλου συμβαίνει την τελευταία 10ετία, είναι η Αλβανική με 3.948 άτομα και ακολουθεί αυτή των Ινδών, όπως και πέρσι, με 966 άτομα. Έπεται αριθμητικά η κοινότητα των Συρίων που έχει 560 άτομα.

Τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει και ως προς την κοινωνική συμπεριφορά των ξένων υπηκόων. Ως οι πιο ήσυχοι φέρονται οι Ινδοί, που δημιουργούν ελάχιστα προβλήματα, εκείνοι που φέρονται να έχουν τις περισσότερες «δοσοληψίες» με τις αστυνομικές αρχές είναι οι Αλβανοί που δεν έχουν οικογένεια. Ίσως αυτό να οφείλεται και στον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχει η Αλβανική κοινότητα.

Των Αλβανών, σε επίπεδο απασχόλησης αστυνομικών αρχών, έπονται οι Σύριοι υπήκοοι. Ταυτόχρονα όμως, οι Αλβανοί που έχουν οικογένειες, φέρονται ως οι πλέον εργατικοί αλλοδαποί που ζουν στο Ρέθυμνο.

πηγή Ρεθεμνιώτικα Νέα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook