Το Σάββατο 29/7/2013 και την Κυριακή 30/7/2013 ολοκληρώθηκαν στο νομό Ρεθύμνου οι συνελεύσεις και οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων για το 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που θα γίνει στις 10-14 Ιουλίου 2013 στην Αθήνα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση "το 1ο Συνέδριο γίνεται σε μια συγκυρία όπου η κοινωνία βιώνει μια πρωτόγνωρη ανθρωπιστική καταστροφή, ενώ η χώρα μπαίνει σε τροχιά αμφισβήτησης της ίδιας της Δημοκρατίας. Ένα χρόνο πριν χρησιμοποίησαν κάθε μέσο για να διατηρηθούν στην εξουσία. Φόβισαν, εκβίασαν, απείλησαν, έδωσαν ψεύτικες υποσχέσεις. Ένα χρόνο μετά, επιμένουν στην ίδια καταστροφική συνταγή του Μνημονίου, παρά την αποτυχία του.

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση, σε πρώτη δύναμη και με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο νομό Ρεθύμνου, γνωρίζοντας τις αδυναμίες μας, αλλά και έχοντας την κοινωνία που αγωνίζεται στο πλευρό μας, νιώθουμε πιο έτοιμοι, πιο σίγουροι πιο αποφασισμένοι να τους σταματήσουμε και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην Ιστορία της χώρας, ένα κεφάλαιο αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και δημοκρατίας.

Σε αυτό το διάστημα βρεθήκαμε δίπλα σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, μέσα και έξω από τη Βουλή, πάντα με γνώμονα τις ανάγκες των πολλών. Μαζί με χιλιάδες συμπολίτες μας, συμβάλαμε στη δημιουργία δικτύων αντίστασης και αλληλεγγύης στις γειτονιές όλης της χώρας, οικοδομώντας μικρές εστίες συμμετοχής και δημοκρατίας. Επεξεργαστήκαμε την προγραμματική μας πρόταση και την παρουσιάζουμε προς διαβούλευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι το πιο πετυχημένο πείραμα ενότητας και ισότητας των αριστερών δυνάμεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποδείχτηκε το πιο πετυχημένο εκλογικό σχήμα της Αριστεράς. Τώρα πια οι στόχοι μας και οι ελπίδες των πολιτών μας υποχρεώνουν να γίνουμε κάτι παραπάνω. Ένα κόμμα ενιαίο και ριζοσπαστικό, και κυρίως να γίνουμε ο κορμός μιας αναγκαίας κυβέρνησης για τη σωτηρία του τόπου.

Στην πορεία για το 1ο Συνέδριο οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο Νομού Ρεθύμνου ήρθαν σε επαφή με εκατοντάδες πολίτες που άκουσαν την πολιτική πρόταση μας για αριστερή-προοδευτική διέξοδο στην πολιτική ζωή της χώρας. Ταυτόχρονα είχαν την δυνατότητα να ακούσουν από πρώτο χέρι την αγωνία των συμπολιτών μας, την ελπίδα που εναποθέτουν στο κόμμα μας αλλά και τις ανησυχίες και τους δισταγμούς τους.

Αναλυτικά εκλέχτηκαν οι παρακάτω 33 αντιπρόσωποι (αλφαβητικά) από τις Οργανώσεις Μελών (Ο.Μ.) του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο νομό Ρεθύμνου:

Ο.Μ. Δήμου Ρεθύμνου: Ανδρουλάκης Μιχάλης, Αντωνουσάκη Όλγα, Αυγενάκης Μανώλης, Βλαστός Γιώργος, Βουζουνεράκη Κατερίνα, Καλομενόπουλος Νίκος, Καρουζάκης Ευθύμης, Κουρούση Μαρία, Μανουσάκη Χρυσούλα, Μαυρογιάννης Μανώλης, Μουρτζανού Ιωάννα, Μποκής Δημήτρης, Ντρέκη Δήμητρα, Ξανθός Ανδρέας, Ξυδάκης Μύρων, Οικονόμου Γιώργος, Πεσβάντης Τάκης, Σερντεδάκις Νίκος, Σηφάκη Ταξιαρχούλα.
Ο.Μ. Δήμου Αγ. Βασιλείου: Βουμβουράκης Μανώλης, Γαβαλάς Αντώνης, Λουλούδης Ηλίας.
Ο.Μ. Δήμου Αμαρίου: Καλομενόπουλος Μανώλης.
Ο.Μ. Δήμου Ανωγείων: Μπαγγέρη Μαίρη.
Ο.Μ. Δημοτικής Ενότητας Λαππαίων: Σταθάκης Γιάννης.
Ο.Μ. Δήμου Μυλοποτάμου: Γιαννουσάκης Γιώργος, Μαθιουδάκη Εμμανουέλα, Μαρκάκης Μάρκος.
Ο.Μ. ΑΕΙ: Καββαδίας Κώστας, Ντουσάκη Αγγελική, Σκεμπές Λάμπρος, Στάθη Κατερίνα.
Ο.Μ. ΤΕΙ: Ραυτόπουλος Αντώνης"