Την πορεία της δικομματικής κυβέρνησης κρίνει η ψήφιση, την Τετάρτη, του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για τη δόση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», σε κλίμα έντονης δυσφορίας εκ μέρους των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν χθες μακρά συνεργασία με αντικείμενο την κινητικότητα απολύσεις στο Δημόσιο και την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, από την εξέλιξη των οποίων -και πέραν της ψηφοφορίας στη Βουλή- θα κριθεί η πορεία του κυβερνητικού σχήματος.

Οι ηγεσίες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται αισιόδοξες για την ομαλή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, καίτοι χθες οι πληροφορίες για τη στάση σημαντικού αριθμού βουλευτών δημιουργούσαν σενάρια «δικομματικής ανταρσίας».

Συγκεκριμένα, στις δημόσιες δηλώσεις των κ. Κακλαμάνη, Ταμήλου και Βλάχου από πλευράς Ν.Δ. και των κ. Ντόλιου και Κουκουλόπουλου από το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις απολύσεις στους ΟΤΑ, πληροφορίες έφεραν να προστίθενται 3 - 4 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι κ. Κ. Κουκοδήμος, Ανδ. Μαρίνος και Λαζ. Τσαβδαρίδης από τη Ν.Δ.

Πηγές από τα δύο κόμματα απέδιδαν την αποστασιοποίηση των βουλευτών είτε σε προσωπική πικρία λόγω της μη αξιοποίησής τους κατά τον ανασχηματισμό, είτε σε στρατηγική επιλογή με ορίζοντα τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Ωστόσο, η πραγματικότητα των διαφοροποιήσεων παραμένει και το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να κατατεθεί το νομοσχέδιο με κανονική μορφή και όχι ως ένα άρθρο δημιουργεί τις προϋποθέσεις επιμέρους διαφοροποιήσεων κατά την ονομαστική ψηφοφορία που, δεδομένα, θα ζητήσει η αντιπολίτευση.

Προς την κατεύθυνση κατευνασμού, πέραν της επίκλησης της κρισιμότητας της συγκυρίας, αναμένεται να κινητοποιηθούν ο γραμματέας της Κ.Ο., αλλά και το Μαξίμου (σ.σ. ο κ. Κ. Μπούρας) ενώ αναμένονται συναντήσεις των βουλευτών με τους γαλάζιους αρμόδιους υπουργούς.

Ηδη στο παρασκήνιο καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να εξευμενιστούν οι γαλάζιοι και πράσινοι δήμαρχοι, ενώ ο κ. Γ. Μιχελάκης έχει συναντήσεις με δημάρχους και συνδικαλιστές προσκείμενους στη Ν.Δ. Στελέχη του υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης, δε, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ικανοποιηθεί το αίτημα των δημάρχων και τμήμα των δημοτικών αστυνομικών, που θα τεθούν σε κινητικότητα τον Σεπτέμβριο, να επανέλθουν σε άλλες θέσεις των δήμων.

newsbeast.gr