Τα τελευταία χρόνια, η εξοικονόμηση ενέργειας όσον αφορά στις κτηριακές εγκαταστάσεις (ψύξη και θέρμανση), αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο απασχολεί πολύ έντονα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι Αντλίες Θερμότητας, προβάλλονται πλέον σαν μια εναλλακτική λύση και απ’ ότι φαίνεται αποτελούν  το μέλλον στην εξοικονόμηση. Παρότι βρίσκονται συνεχώς στην επικαιρότητα, για πολλούς δεν είναι σαφής η λειτουργία αλλά και τα συνολικά οφέλη από τη χρήση τους.

Ας δούμε όμως, με τρόπο απλό, τι είναι μια Αντλία Θερμότητας και τα μετρήσιμα οφέλη της.

Αντλία Θερμότητας       

Όταν θέλουμε να ψύξουμε ένα σπίτι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το κλιματιστικό (aircondition). Δύσκολα κανείς θα σκεφτεί την αντλία θερμότητας . Η αντλία θερμότητας μπορεί να ψύξει και να θερμάνει ένα χώρο.

Το κλιματιστικό, το ψυγείο οι ψύκτες νερού κτλ είναι όλα αντλίες θερμότητας και η λειτουργία τους είναι παρεμφερής με τις αντλίες θερμότητας που έχει επικρατήσει να λέμε τον τελευταίο καιρό, δηλαδή μονάδων που εξωτερικά μοιάζουν με κλιματιστικά αλλά αντί να χρησιμοποιούν για να ζεστάνουν και να ψύξουν ένα χώρο αέρα χρησιμοποιούν νερό.

 

Αρχή λειτουργίας αντλίας θερμότητας

Η αντλία θερμότητας «αντλεί» θερμότητα από το περιβάλλον και τη διοχετεύει στο εσωτερικό του σπιτιού ή του δωματίου που θέλουμε να ζεστάνουμε το χειμώνα και αντιστρόφως το καλοκαίρι, «αντλεί» θερμότητα από το δωμάτιο ή το σπίτι και τη διοχετεύει στο περιβάλλον. Αυτή ουσιαστικά είναι και η αρχή λειτουργίας της αντλίας θερμότητας, η μεταφορά θερμότητας από τον ένα χώρο στον άλλο με την βοήθεια μηχανικού μέσου μιας αντλίας εξού και αντλία θερμότητας.

               

Οικονομία

Η αντλία θερμότητας συντελεί στην μέγιστη οικονομία για την ψύξη και την θέρμανση ενός χώρου και αυτό γιατί για την μεταφορά τριών η και τεσσάρων μονάδων ενέργειας καταναλώνεται μία μονάχα μονάδα ενέργειας. Για να γίνει κατανοητό αυτό ακολουθεί το παρακάτω σχεδιάγραμμα.

\"\"

Επίσης μεγάλη σημασία στην εξοικονόμηση κυρίως σε νέες κατασκευές έχει ότι η αντλία θερμότητας μπορεί να λειτουργήσει και για ψύξη του χώρου εφόσον προβλεφθεί κάτι τέτοιο στο σχεδιασμό του συστήματος. Έτσι απαλλάσσει τον χρήστη από εγκατάσταση κλιματιστικών. Δηλαδή το σύστημα θέρμανσης μπορεί να γίνει και ψύξης απλώς αντιστρέφοντας τη λειτουργία του. Μεταφέροντας τη θερμότητα από το σπίτι ή το χώρο που θέλουμε να ψύξουμε προς το περιβάλλον.

Μία αντλία θερμότητας συνίσταται από την πηγή θερμότητας (περιβάλλον) την αντλία θερμότητας αυτού καθ΄ εαυτού και το σύστημα διανομής (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδια, εσωτερικό μηχάνημα κλιματιστικού κτλ) 

Για μια τυπική κατοικία 100m2 με «κακή» θερμική μόνωση το κόστος των ετήσιων ενεργειακών αναγκών για θέρμανση ανέρχονται ανάλογα με την τεχνολογία:

\"\"

Από το παραπάνω διάγραμμα προκύπτει ότι η μέγιστη οικονομία για την θέρμανση μια κατοικίας επιτυγχάνεται με τη χρήση αντλίας θερμότητας.  Αν αναλογιστεί κανείς ότι με το πρόγραμμα  «εξοικονομώ κατ\’ οίκον» τα ποσοστά επιδότησης φτάνουν μέχρι 70% για την εγκατάσταση συστημάτων αντλιών θερμότητας και με το υπόλοιπο 30% να παρέχεται από την τράπεζα με τη μορφή άτοκου δανείου. Τότε η αντλία θερμότητας είναι το πλέον ελκυστικό και οικονομικό μοντέλο θέρμανσης ψύξης και δροσισμού για ένα σπίτι.

 

Μαλλιαράκης Ζαχαρίας
Μηχανικός Περιβάλλοντος ΤΕ
Εμπορικός Διευθυντής RACS/Energy Works

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook